Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i aromatyczne ciasto jak u babci
Składniki
Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. 5 jajek, żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem, dodać śmietanę , dodając stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszać , na końcu zagnieść , szybko , nie należy gnieść zbyt długo, gdyż ciasto będzie twarde. 2/3 ciasta schłodzić w lodówce, do 1/3 dodać kakao zagnieść , zamrozić. Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 12 dag cukru, usmażyć, wystudzić.
2 jajka utrzeć z 12 dag cukru, utrzeć z serkiem mascarpone, dodać serki homogenizowane oraz budyń, wymieszać. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w blaszce, wyłożyć na nie jabłka.
Na jabłka wyłożyć serek.
Białka ubić na puszysto , wymieszać z mąką ziemniaczaną , wyłożyć na serek. Zamrożone ciasto utrzeć na bezę białkową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec 25 - 30 minut , do dobrego zrumienienia. Wystudzić podzielić na porcje, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.