Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz prostego ciasta dla cukrzyków? To jest niezwykle uniwersalne, bo zamiast borówek, możesz też użyć malin czy śliwek. Ciasto jogurtowe dla diabetyków jest lekkie, puszyste i przede wszystkim zdrowe. Zawiera składniki o niskim indeksie glikemicznym, dlatego zjadane w rozsądnych porcjach jest bezpieczne.
Tortownica o średnicy 22 cm
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8554
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3020
Polecam.
Odsłon: 1798
Polecam.
Odsłon: 513
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8554
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3020
Polecam.
Odsłon: 1798
Polecam.
Odsłon: 513
Składniki
Białka oddziel od żółtek i odłóż je do lodówki. Żółtka przełóż do głębokiej miski i zmiksuj z ksylitolem. Ubijaj do uzyskania jednolitej, jasnożółtej, puszystej masy.
Wlej jogurt, olej i całość dokładniej wymieszaj na najmniejszych obrotach miksera.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypuj mąkę do masy i miksuj, wciąż powoli.
W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełóż do powstałej wcześniej masy, wsyp borówki i delikatnie połącz składniki przy pomocy łyżki.
Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Sprawdź po 25-30 minutach, czy ciasto jest gotowe. Smacznego!