Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-05-2020
Sprawdzony przepis na Ciasto jogurtowe z truskawkami. Ciasto jogurtowe jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. Polecam :)
Polecam.
Odsłon: 1036
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 806
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 106
Polecam.
Odsłon: 1036
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 806
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 106
Składniki
Wszystkie skłaniki wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy kruszonkę: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło i cukier. Składniki rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka. Kruszonkę wkładamy do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dno foremki 25/21cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ubijanie powinno trwać kilka minut. Dodajemy jogurt, roztopione masło i mąkę, krótko miksujemy na wolnych obrotach.
Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchu układamy truskawki, posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut, do suchego patyczka. U mnie piekarnik ustawiony góra+dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)