Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto kajmakowa delicja. Bez pieczenia"
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 79
Polecam.
Odsłon: 319
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 107
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 79
Polecam.
Odsłon: 319
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 107
Składniki
Masło rozpuść na bardzo małym ogniu. Zdejmij białą piankę i odstaw do ostygnięcia. Herbatniki zmiel w malakserze na konsystencję grubej kaszy lub zgnieć je wałkiem do ciasta. Wymieszaj z masłem.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ją przygotowaną masą ciasteczkową, formując centymetrowy boczek. Formę wstaw do lodówki, by masa dobrze się schłodziła.
Banany umyj, obierz ze skórki. Każdy przekrój wzdłuż na 4 plastry. Skrop je sokiem z cytryny lub pomarańczy, by nie ściemniały.
Schłodzoną śmietanę ubij (ewentualnie z dodatkiem śmietan-fixu). Na ciasteczkowy spód wyłóż masę kajmakową, rozsmaruj równą warstwą, wyrównaj powierzchnię. Na masie ułóż jak najściślej pokrojone banany. Przykryj bitą śmietaną.
Ciasto posyp wiórkami startej czekolady i ozdób gotowymi dekoracjami. Włóż do lodówki na przynajmniej 3 godziny, by masy dobrze stężały.Źródło: Naj