Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w wykonaniu ciasto domowe składające się z ciemnego biszkoptu i masy budyniowej z wiśniami.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4687
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4144
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4687
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4144
Składniki
Biszkopt: jajka wbijamy do miseczki, dodajemy cukier i ubijamy ok. 10 min. na jasną masę. Następnie dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki /pszenną i ziemniaczaną/ proszek do pieczenia i kakao.Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy olej i wodę i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy na natłuszczoną blaszkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 min. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia - na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Przygotowujemy masę: budyń gotujemy z godnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy z dodawanym małymi porcjami budyniem na jasną jednolitą masę. Do masy dodajemy cukier według uznania tzn. jeśli używamy wiśni świeżych lub z nalewki są one raczej kwaśne więc musimy dodać cukru więcej. Jeśli użyjemy owoców z kompotu będą one słodsze i cukru możemy dodać mniej. Na koniec do masy dodajemy odsączone wydrążone wiśnie i delikatnie mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty i nasączamy sokiem z wiśni lub kompotem /w wersji dla dorosłych możemy do nasączenia dodać alkohol/ .
Na jeden blat wykładamy przygotowaną masę, równomiernie rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.