Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto kawowo-pomarańczowe"
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 217
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 217
Składniki
Jajka rozbij. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka i wszystko wymieszaj. Wsyp wymieszane obie mąki i wszystko połącz.
Na wyłożonej pergaminem blasze rozłóż równomiernie ciasto. Piecz je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 25 minut.
Budyń ugotuj z mlekiem, cukrem i kawą. Powstałą masę schłódź. Masło utrzyj na puch i cały czas ucierając, dodawaj zimny budyń.
Schłodzone ciasto przekrój na 3 blaty. Jeden lekko nasącz sokiem pomarańczowym, posmaruj częścią kremu i przykryj drugim plackiem. Nasącz lekko sokiem pomarańczowym i także posmaruj kremem. Przykryj ostatnim plackiem i nasącz resztą soku pomarańczowego.
Ciasto posmaruj pozostałym kremem. Udekoruj cząstkami pomarańczy oraz cukierkami. Czas przygotowania: 90 minutŹródło: Na żywo