pyszny przekładaniec orzechowo-biszkoptowy przekładany kremem z masy krówkowej
Ciasto krówka z orzechami prażonymi
Składniki
- BISZKOPT: forma 24x38 cm 4 jajka; 0,5 szkl. cukru, 4 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pie
- CIASTO ORZECHOWE: 4 białka, 0,5 szkl. cukru, 20 dag zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniacza
- KREM KRÓWKOWY: 1 margaryna, 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 2 łyżki spirytusu
- Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao
- Posypka orzechowa: 0,5 szkl. orzechów arachidowych, 3 łyżki margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu
- Dodatkowo: Dżem z czarnej porzeczki, herbata do nasączenia ciast
Składniki
- BISZKOPT: forma 24x38 cm 4 jajka; 0,5 szkl. cukru, 4 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pie
- CIASTO ORZECHOWE: 4 białka, 0,5 szkl. cukru, 20 dag zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniacza
- KREM KRÓWKOWY: 1 margaryna, 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 2 łyżki spirytusu
- Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao
- Posypka orzechowa: 0,5 szkl. orzechów arachidowych, 3 łyżki margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu
- Dodatkowo: Dżem z czarnej porzeczki, herbata do nasączenia ciast

Etapy przygotowania
BISZKOPT:Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie resztę składników. Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach.
CIASTO ORZECHOWE: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie za pomocą łyżki łączymy z resztą składników. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy 20 min.
KREM KRÓWKOWY:Margarynę ucieramy, dodajemy po trochu masę krówkową, ucieramy na jednolitą masę dodając spirytus dla podkreślenia smaku.
POLEWA KAKAOWA:Rozpuszczamy margarynę z mlekiem, dodajemy kakao i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników
POSYPKA ORZECHOWA: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy posiekane orzechy i cukier – podsmażamy na patelni na złoty kolor, mieszamy z miodem.
WYKONANIE CIASTA: Ciasto orzechowe nasączamy, smarujemy dżemem a następnie kremem krówkowych, nakładamy biszkopt nasączony herbatą, polewamy polewą, posypujemy orzechami.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkanocne specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 22
Dania z podrobów niezwykłe rzadko się przygotowuje, tak, że powoli stają się...
Odsłon: 28

Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 899
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 471
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkanocne specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 22
Dania z podrobów niezwykłe rzadko się przygotowuje, tak, że powoli stają się...
Odsłon: 28

Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 899
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 471



Składniki
- BISZKOPT: forma 24x38 cm 4 jajka; 0,5 szkl. cukru, 4 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pie
- CIASTO ORZECHOWE: 4 białka, 0,5 szkl. cukru, 20 dag zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniacza
- KREM KRÓWKOWY: 1 margaryna, 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 2 łyżki spirytusu
- Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao
- Posypka orzechowa: 0,5 szkl. orzechów arachidowych, 3 łyżki margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu
- Dodatkowo: Dżem z czarnej porzeczki, herbata do nasączenia ciast
BISZKOPT:Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie resztę składników. Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach.
CIASTO ORZECHOWE: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie za pomocą łyżki łączymy z resztą składników. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy 20 min.
KREM KRÓWKOWY:Margarynę ucieramy, dodajemy po trochu masę krówkową, ucieramy na jednolitą masę dodając spirytus dla podkreślenia smaku.
POLEWA KAKAOWA:Rozpuszczamy margarynę z mlekiem, dodajemy kakao i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników
POSYPKA ORZECHOWA: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy posiekane orzechy i cukier – podsmażamy na patelni na złoty kolor, mieszamy z miodem.
WYKONANIE CIASTA: Ciasto orzechowe nasączamy, smarujemy dżemem a następnie kremem krówkowych, nakładamy biszkopt nasączony herbatą, polewamy polewą, posypujemy orzechami.
Piękne ciasto 🍰
wybrałam ten przepis na święta,wydawał się najlepszy w kategorii krówka:)
Orzechy w połączeniu z krówką hmmm pychota:)