Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto laguna to połączenie najlepszych smaków, czyli kruchego spodu, pysznego kremu kokosowego z nutą białej czekolady, miękkiego biszkoptu i galaretki w żywym niebieskim kolorze.
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 97
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2626
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106899
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2067
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 97
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2626
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106899
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2067
Składniki
Przygotuj warstwę biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i ubij je wraz z odrobiną soli. Kiedy piana zacznie robić się sztywna, dodawaj partiami cukier. Cały czas miksuj na wysokich obrotach aż piana zrobi się gęsta i lśniąca. Zmień moc na najniższą, dodaj żółtka i zmiksuj krótko. Dodaj na koniec obydwie mąki, delikatnie mieszając łyżką.
Dno formy o wymiarach około 34x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto i piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Odstaw do ostudzenia. Galaretki rozpuść w 1200 ml wody. Odstaw, aby delikatnie stężała.
Przygotuj krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając około 50 g śmietanki. Powinna zrobić się gładka. Odstaw ją do wystudzenia. Śmietanę umieść w wysokim naczyniu. Zacznij ubijać na wysokich obrotach, a kiedy zrobi się gęsta, dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec dodaj czekoladę. Zmiksuj do połączenia. Dodaj wiórki kokosowe. Zamieszaj.
Herbatniki rozdrobnij na konsystencję piasku. Połącz z rozpuszczonym masłem.
Zacznij składać ciasto. Formę 34x24 cm wyłóż połączonymi herbatnikami z masłem. To będzie kruchy spód. Teraz wylej ⅓ tężejącej galaretki. Wstaw do lodówki. Kiedy galaretka będzie twarda, wyłóż połowę masy z czekoladą i wiórkami kokosowymi. Na to połóż biszkopt. Przelej masę czekoladowo-kokosową. Posyp migdałami. Wylej pozostałą część galaretki i wstaw do lodówki minimum na 8 godzin.