Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto laguna to połączenie najlepszych smaków, czyli kruchego spodu, pysznego kremu kokosowego z nutą białej czekolady, miękkiego biszkoptu i galaretki w żywym niebieskim kolorze.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13454
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 117
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 282
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13454
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 117
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 282
Składniki
Przygotuj warstwę biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i ubij je wraz z odrobiną soli. Kiedy piana zacznie robić się sztywna, dodawaj partiami cukier. Cały czas miksuj na wysokich obrotach aż piana zrobi się gęsta i lśniąca. Zmień moc na najniższą, dodaj żółtka i zmiksuj krótko. Dodaj na koniec obydwie mąki, delikatnie mieszając łyżką.
Dno formy o wymiarach około 34x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto i piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Odstaw do ostudzenia. Galaretki rozpuść w 1200 ml wody. Odstaw, aby delikatnie stężała.
Przygotuj krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając około 50 g śmietanki. Powinna zrobić się gładka. Odstaw ją do wystudzenia. Śmietanę umieść w wysokim naczyniu. Zacznij ubijać na wysokich obrotach, a kiedy zrobi się gęsta, dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec dodaj czekoladę. Zmiksuj do połączenia. Dodaj wiórki kokosowe. Zamieszaj.
Herbatniki rozdrobnij na konsystencję piasku. Połącz z rozpuszczonym masłem.
Zacznij składać ciasto. Formę 34x24 cm wyłóż połączonymi herbatnikami z masłem. To będzie kruchy spód. Teraz wylej ⅓ tężejącej galaretki. Wstaw do lodówki. Kiedy galaretka będzie twarda, wyłóż połowę masy z czekoladą i wiórkami kokosowymi. Na to połóż biszkopt. Przelej masę czekoladowo-kokosową. Posyp migdałami. Wylej pozostałą część galaretki i wstaw do lodówki minimum na 8 godzin.