Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto laguna to połączenie najlepszych smaków, czyli kruchego spodu, pysznego kremu kokosowego z nutą białej czekolady, miękkiego biszkoptu i galaretki w żywym niebieskim kolorze.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9827
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2465
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1612
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 586
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3756
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9827
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2465
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1612
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 586
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3756
Składniki
Przygotuj warstwę biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i ubij je wraz z odrobiną soli. Kiedy piana zacznie robić się sztywna, dodawaj partiami cukier. Cały czas miksuj na wysokich obrotach aż piana zrobi się gęsta i lśniąca. Zmień moc na najniższą, dodaj żółtka i zmiksuj krótko. Dodaj na koniec obydwie mąki, delikatnie mieszając łyżką.
Dno formy o wymiarach około 34x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto i piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Odstaw do ostudzenia. Galaretki rozpuść w 1200 ml wody. Odstaw, aby delikatnie stężała.
Przygotuj krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając około 50 g śmietanki. Powinna zrobić się gładka. Odstaw ją do wystudzenia. Śmietanę umieść w wysokim naczyniu. Zacznij ubijać na wysokich obrotach, a kiedy zrobi się gęsta, dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec dodaj czekoladę. Zmiksuj do połączenia. Dodaj wiórki kokosowe. Zamieszaj.
Herbatniki rozdrobnij na konsystencję piasku. Połącz z rozpuszczonym masłem.
Zacznij składać ciasto. Formę 34x24 cm wyłóż połączonymi herbatnikami z masłem. To będzie kruchy spód. Teraz wylej ⅓ tężejącej galaretki. Wstaw do lodówki. Kiedy galaretka będzie twarda, wyłóż połowę masy z czekoladą i wiórkami kokosowymi. Na to połóż biszkopt. Przelej masę czekoladowo-kokosową. Posyp migdałami. Wylej pozostałą część galaretki i wstaw do lodówki minimum na 8 godzin.