Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leśny mech, to ciasto, które nie tylko kusi wyglądem, ale i smakiem. Puszyste, wilgotne i przepyszne :) Idealna na deser czy rodzinną uroczystość.
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 179
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 474
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 41
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 179
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 474
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 41
Składniki
Ciasto: Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody. Można dodatkowo zmiksować go z odrobiną oleju. Jeśli używamy szpinaku świeżego, miksujemy go blenderem z kilkoma łyżkami oleju. Jajka zmiksować na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę z proszkiem przesiać. Do ubitych jajek dodawać naprzemiennie, olej oraz mąkę. Pod koniec ubijania dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i przelać ciasto. Piec w 180 stopniach (dolna grzałka) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty (górny może być nieco cieńszy niż dwa pozostałe). Górny blat pokruszyć do miski.
Krem: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem, pod koniec ubijania dodać mascarpone oraz ekstrakt.
Wykończenie: 1/2 kremu wyłożyć na pierwszy blat i rozsmarować, przykryć drugim blatem i pozostałą porcją kremu. Wierzch ciasta posypać pokruszonym trzecim blatem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Rady: Blaty można dodatkowo nasączyć ponczem przygotowanym z ciepłej wody lub herbaty z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Do dekoracji można użyć także innych owoców, świetnie sprawdzą się jagody, borówki lub maliny. Dla urozmaicenia smaku ciasta blaty można posmarować dżemem np. malinowym. Mąkę pszenną w cieście można zastąpić mąką krupczatką lub mąką pszenną i mąką ziemniaczaną w proporcjach: 300 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej.