Leśny mech, to ciasto, które nie tylko kusi wyglądem, ale i smakiem. Puszyste, wilgotne i przepyszne :) Idealna na deser czy rodzinną uroczystość.
Ciasto leśny mech
Składniki
- jajko 4 szt.
- Cukier 220 g
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- Olej rzepakowy 220 ml
- mąka pszenna Typ 500 350 g
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- szpinak baby 250 g lub mrożony 450 g
- śmietana 30 % 500 ml
- Mascarpone 125 g
- Cukier puder 3 łyżki
- ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
- śmietan fix 2 opakowania
- Granat 1 szt.
Składniki
- jajko 4 szt.
- Cukier 220 g
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- Olej rzepakowy 220 ml
- mąka pszenna Typ 500 350 g
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- szpinak baby 250 g lub mrożony 450 g
- śmietana 30 % 500 ml
- Mascarpone 125 g
- Cukier puder 3 łyżki
- ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
- śmietan fix 2 opakowania
- Granat 1 szt.
Etapy przygotowania
Ciasto: Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody. Można dodatkowo zmiksować go z odrobiną oleju. Jeśli używamy szpinaku świeżego, miksujemy go blenderem z kilkoma łyżkami oleju. Jajka zmiksować na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę z proszkiem przesiać. Do ubitych jajek dodawać naprzemiennie, olej oraz mąkę. Pod koniec ubijania dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i przelać ciasto. Piec w 180 stopniach (dolna grzałka) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty (górny może być nieco cieńszy niż dwa pozostałe). Górny blat pokruszyć do miski.
Krem: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem, pod koniec ubijania dodać mascarpone oraz ekstrakt.
Wykończenie: 1/2 kremu wyłożyć na pierwszy blat i rozsmarować, przykryć drugim blatem i pozostałą porcją kremu. Wierzch ciasta posypać pokruszonym trzecim blatem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Rady: Blaty można dodatkowo nasączyć ponczem przygotowanym z ciepłej wody lub herbaty z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Do dekoracji można użyć także innych owoców, świetnie sprawdzą się jagody, borówki lub maliny. Dla urozmaicenia smaku ciasta blaty można posmarować dżemem np. malinowym. Mąkę pszenną w cieście można zastąpić mąką krupczatką lub mąką pszenną i mąką ziemniaczaną w proporcjach: 300 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 20
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7979
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 90
Ostatnio komentowane przepisy
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 20
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7979
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 90
Składniki
- jajko 4 szt.
- Cukier 220 g
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- Olej rzepakowy 220 ml
- mąka pszenna Typ 500 350 g
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- szpinak baby 250 g lub mrożony 450 g
- śmietana 30 % 500 ml
- Mascarpone 125 g
- Cukier puder 3 łyżki
- ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
- śmietan fix 2 opakowania
- Granat 1 szt.
Ciasto: Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody. Można dodatkowo zmiksować go z odrobiną oleju. Jeśli używamy szpinaku świeżego, miksujemy go blenderem z kilkoma łyżkami oleju. Jajka zmiksować na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę z proszkiem przesiać. Do ubitych jajek dodawać naprzemiennie, olej oraz mąkę. Pod koniec ubijania dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i przelać ciasto. Piec w 180 stopniach (dolna grzałka) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty (górny może być nieco cieńszy niż dwa pozostałe). Górny blat pokruszyć do miski.
Krem: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem, pod koniec ubijania dodać mascarpone oraz ekstrakt.
Wykończenie: 1/2 kremu wyłożyć na pierwszy blat i rozsmarować, przykryć drugim blatem i pozostałą porcją kremu. Wierzch ciasta posypać pokruszonym trzecim blatem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Rady: Blaty można dodatkowo nasączyć ponczem przygotowanym z ciepłej wody lub herbaty z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Do dekoracji można użyć także innych owoców, świetnie sprawdzą się jagody, borówki lub maliny. Dla urozmaicenia smaku ciasta blaty można posmarować dżemem np. malinowym. Mąkę pszenną w cieście można zastąpić mąką krupczatką lub mąką pszenną i mąką ziemniaczaną w proporcjach: 300 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej.