Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo znane ciasto a ja dopiero pierwszy raz odważyłam się go zrobić. Byłam sceptyczna do ciast z warzywami, ale niepotrzebnie. Szpinaku nie wyczuwa się. Ciasto prezentuje się bardzo ładnie i też tak smakuje. To jest moja wersja, trochę pracochłonna ale było warto.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1208
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 151
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1208
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 151
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
ciasto- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dosypywanym cukrem.Dalej miksować, dodając po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem, jednocześnie mieszać. Dodać odmrożony i odciśnięty szpinak ale wymieszany z olejem. Ponownie wymieszać ale delikatnie i nie długo. Przelać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.35-40 min. w 175*C. Blaszkę obrócić na deskę, zdjęć papier i odstawić do wystygnięcia.Ponownie odwrócić.
Górę ciasta tak z 1/3 wysokości odkroić.Widelcem zdrapać do przypieczonej skórki.
Spód ciasta włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.
krem budyniowy--Ugotować budyń na mleku, dodając cukier. Odstawić z palnika, wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia a potem tak samo wmieszać masło. Ostudzić do ciepłego, często mieszając i wylać na ciasto w blaszce.Ostudzić do zastygnięcia.
owoce-Truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć w ręczniku kuchennym. Przekroić każdą na pół i poukładać na kremie budyniowym.
krem galaretkowy-Suche budynie rozmieszać z wodą.Napój zagotować i ugotować budyń. Odstawić i do gorącego ,wmieszać galaretki do rozpuszczenia.Masę ostudzić,często mieszając. Wylać na truskawki i schłodzić do zestalenia.
krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem, fixem i jogurtem. Miksować, dolewając letnią żelatynę, ale nie długo.Wyłożyć na krem galaretkowy i rozsmarować.
posypka- Rozsypać pokruszone ciasto i blaszkę ponownie włożyć do lodówki.Najlepiej kroić na następny dzień.