Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto makowo-budyniowe z jabłkami"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 96
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31249
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 96
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31249
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Owiń je w folię, włóż do lodówki na ok. 30 min. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Do 150 ml mleka dodaj cukier oraz proszki budyniowe, wymieszaj. Pozo- stałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczone budynie. Mieszając gotuj aż masa zgęstnieje. Budyń podziel na dwie części, do jednej wsyp mak, wymieszaj. Wystudź.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy (wcześniej posmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą). Do budyniu z makiem dodaj jajko, wymieszaj. Masę przełóż na schłodzone ciasto. Wstaw do lodówki na ok. 15 min.
Do drugiej porcji budyniu dodaj jajko, wymieszaj. Przełóż na masę budyniowo-makową. Na wierzchu rozłóż plasterki jabłek. Piecz ok. 50 min w temp. 180°C. Dżem przełóż do rondelka, podgrzej. Posmaruj nim wierzch jabłek i wstaw ciasto do piekarnika na ok. 10 min.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie