Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto makowo-budyniowe z jabłkami"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10399
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3029
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2123
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 818
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10399
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3029
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2123
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 818
Składniki
Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Owiń je w folię, włóż do lodówki na ok. 30 min. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Do 150 ml mleka dodaj cukier oraz proszki budyniowe, wymieszaj. Pozo- stałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczone budynie. Mieszając gotuj aż masa zgęstnieje. Budyń podziel na dwie części, do jednej wsyp mak, wymieszaj. Wystudź.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy (wcześniej posmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą). Do budyniu z makiem dodaj jajko, wymieszaj. Masę przełóż na schłodzone ciasto. Wstaw do lodówki na ok. 15 min.
Do drugiej porcji budyniu dodaj jajko, wymieszaj. Przełóż na masę budyniowo-makową. Na wierzchu rozłóż plasterki jabłek. Piecz ok. 50 min w temp. 180°C. Dżem przełóż do rondelka, podgrzej. Posmaruj nim wierzch jabłek i wstaw ciasto do piekarnika na ok. 10 min.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie