Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto dla smakoszy jabłecznika oraz makowca z bakaliami...
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2179
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 661
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2179
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 661
Składniki
Mak wypłukać, następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 45 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie odsączamy go i mielimy w maszynce. Bakalie siekamy drobno. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysta masę, następnie dodajemy mak, starte jabłka i bakalie, Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i kaszę mannę, dobrze teraz wszystko razem mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 60 minut. Jak ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.