Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto mały domek z wiśniami"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 32
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2717
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 105
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 32
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2717
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 105
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao, dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łyżką. Dno keksówki wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt wyjmij z formy dopiero jak całkiem wystygnie.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, a następnie zmiksuj ją z serkiem. Całość wymieszaj z wiśniami. Biszkopt wyjmij z formy. Ustaw go w pionie i długim ostrym nożem wytnij środek. Napełnij go kremem, dociśnij boki i ułóż poziomo. Schładzaj przez ok. 2 godziny.
CZAS: 1,5 godz. (bez chłodzenia)Źródło: Dobry Tydzień