Słynna Siostra Anastazja jest autorką setek niezawodnych przepisów na wypieki, które zachwycają smakiem, choć nie wymagają skomplikowanych przygotowań. Z łatwością wyczarujesz pyszne ciasto na niedzielę ze składników, które masz już w domu, i to nawet bez użycia miksera. Takie jest ciasto marchewkowe Siostry Anastazji.
Ciasto marchewkowe siostry Anastazji
Składniki
Składniki na ciasto:
- około 300 g marchewek (po obraniu)
- 140 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 200 ml oleju roślinnego
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki na lukier:
- 100 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Składniki
Składniki na ciasto:
- około 300 g marchewek (po obraniu)
- 140 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 200 ml oleju roślinnego
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki na lukier:
- 100 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny

Etapy przygotowania
Posiekaj drobno orzechy. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Zmiksuj (lub wymieszaj trzepaczką) jajka z cukrem – tylko do rozpuszczenia cukru. Jajka nie powinny się mocno napowietrzyć.
Do masy jajecznej wlej olej – wymieszaj do połączenia składników.
Wsyp do masy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj – tak, by w cieście nie pozostały grudki mąki.
Dodaj do ciasta marchewkę, skórkę pomarańczową i część orzechów (około 1/3 odłóż do dekoracji). Wymieszaj.
Natłuść i oprósz mąką lub bułką tartą blaszkę o wymiarach 20x30 cm. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Połącz cukier puder z sokiem z cytryny i wymieszaj tak, powstał gładki lukier. Reguluj jego gęstość ilością soku z cytryny. Wystudzone ciasto oblej równomiernie lukrem i oprósz resztą orzechów. Źródło: Wielka Księga ciast Siostry Anastazji
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 255

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 350

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 769
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 255

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 350

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 769



Składniki
- około 300 g marchewek (po obraniu)
- 140 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 200 ml oleju roślinnego
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Posiekaj drobno orzechy. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Zmiksuj (lub wymieszaj trzepaczką) jajka z cukrem – tylko do rozpuszczenia cukru. Jajka nie powinny się mocno napowietrzyć.
Do masy jajecznej wlej olej – wymieszaj do połączenia składników.
Wsyp do masy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj – tak, by w cieście nie pozostały grudki mąki.
Dodaj do ciasta marchewkę, skórkę pomarańczową i część orzechów (około 1/3 odłóż do dekoracji). Wymieszaj.
Natłuść i oprósz mąką lub bułką tartą blaszkę o wymiarach 20x30 cm. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Połącz cukier puder z sokiem z cytryny i wymieszaj tak, powstał gładki lukier. Reguluj jego gęstość ilością soku z cytryny. Wystudzone ciasto oblej równomiernie lukrem i oprósz resztą orzechów. Źródło: Wielka Księga ciast Siostry Anastazji