Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynna Siostra Anastazja jest autorką setek niezawodnych przepisów na wypieki, które zachwycają smakiem, choć nie wymagają skomplikowanych przygotowań. Z łatwością wyczarujesz pyszne ciasto na niedzielę ze składników, które masz już w domu, i to nawet bez użycia miksera. Takie jest ciasto marchewkowe Siostry Anastazji.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 101
Gdy tylko mąż przyniesie z ogrodu ten wiosenny rarytas, zawsze zmajstruję coś...
Odsłon: 24
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 113
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 3827
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 426
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 297
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 101
Gdy tylko mąż przyniesie z ogrodu ten wiosenny rarytas, zawsze zmajstruję coś...
Odsłon: 24
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 113
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 3827
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 426
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 297
Składniki
Posiekaj drobno orzechy. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Zmiksuj (lub wymieszaj trzepaczką) jajka z cukrem – tylko do rozpuszczenia cukru. Jajka nie powinny się mocno napowietrzyć.
Do masy jajecznej wlej olej – wymieszaj do połączenia składników.
Wsyp do masy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj – tak, by w cieście nie pozostały grudki mąki.
Dodaj do ciasta marchewkę, skórkę pomarańczową i część orzechów (około 1/3 odłóż do dekoracji). Wymieszaj.
Natłuść i oprósz mąką lub bułką tartą blaszkę o wymiarach 20x30 cm. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Połącz cukier puder z sokiem z cytryny i wymieszaj tak, powstał gładki lukier. Reguluj jego gęstość ilością soku z cytryny. Wystudzone ciasto oblej równomiernie lukrem i oprósz resztą orzechów. Źródło: Wielka Księga ciast Siostry Anastazji