Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynna Siostra Anastazja jest autorką setek niezawodnych przepisów na wypieki, które zachwycają smakiem, choć nie wymagają skomplikowanych przygotowań. Z łatwością wyczarujesz pyszne ciasto na niedzielę ze składników, które masz już w domu, i to nawet bez użycia miksera. Takie jest ciasto marchewkowe Siostry Anastazji.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3037
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 579
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3681
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 251
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 367
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3037
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 579
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3681
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 251
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 367
Składniki
Posiekaj drobno orzechy. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Zmiksuj (lub wymieszaj trzepaczką) jajka z cukrem – tylko do rozpuszczenia cukru. Jajka nie powinny się mocno napowietrzyć.
Do masy jajecznej wlej olej – wymieszaj do połączenia składników.
Wsyp do masy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj – tak, by w cieście nie pozostały grudki mąki.
Dodaj do ciasta marchewkę, skórkę pomarańczową i część orzechów (około 1/3 odłóż do dekoracji). Wymieszaj.
Natłuść i oprósz mąką lub bułką tartą blaszkę o wymiarach 20x30 cm. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Połącz cukier puder z sokiem z cytryny i wymieszaj tak, powstał gładki lukier. Reguluj jego gęstość ilością soku z cytryny. Wystudzone ciasto oblej równomiernie lukrem i oprósz resztą orzechów. Źródło: Wielka Księga ciast Siostry Anastazji