Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest wśród Was ktoś kto lubi ciasto marchewkowe? Jeżeli tak to przygotowałam idealny przepis na ciasto marchewkowe z kremem, orzechami włoskimi i kawą cynamonową. Wierzch ciasta udekorowałam kremem na bazie śmietanki kremówki, mascarpone i małej ilości cynamonu.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84916
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2219
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9791
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3546
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6893
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84916
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2219
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9791
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3546
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6893
Składniki
Kawę przygotowałam w ekspresie przelewowym, może być również ze zwykłej kawiarki (2 łyżeczki kawy w 50 ml wrzątku), odstawiłam do przestygnięcia. Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera. Wsypujemy wszystkie suche składniki, zmielone orzechy włoskie (ja je mieliłam w kielichowym blenderze), startą marchewkę oraz zimną kawę. Całość mieszamy łyżką lub miksujemy na małych obrotach miksera. Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cynamon, miksujemy. Pod koniec dodajemy mascarpone, miksujemy aż całość będzie gęsta. Na schłodzone ciasto nakładamy masę śmietanową, dekorujemy orzechami włoskimi. Wkładamy do lodówki. Smacznego!