Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na zdrowe i smakowite ciasto marchewkowe z truskawkami, które doskonale umili nam długi weekend. Ciasto jest bardzo wilgotne i niezwykle pożywne. Doskonale komponuje się z kawą, ale także z gałką lodów lub sokiem owocowym :) Deser jest idealny dla dużych oraz małych smakoszy. Zasmakuje nawet tym, którzy stronią od marchewki :D
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3473
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 205
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3473
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 205
Składniki
Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na chwilę. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kurkumą i cynamonem.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitej piany dodajemy kolejno żółtka, a następnie cukier (zwykły i waniliowy) oraz olej i delikatnie miksujemy dla dobrego połączenia składników.
Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami z miski i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy starte marchewki, ponownie mieszamy i wylewamy ciasto do formy* wyłożonej papierem do pieczenia. RADA: Aby papier łatwo pokrył całą blachę i nie odchodził od boków, warto posmarować ją miękkim masłem. * użyłam blaszki o wymiarach 30 cm X 25 cm
Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki truskawki i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut (najlepiej do suchego patyczka). Na pięć minut przez końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni C. * Truskawki pokrójmy na dość płaskie kawałki, aby nie oddawały zbyt dużo soku. Dobrze jest zanurzyć je przekrojoną stroną w mące, a następnie układać na cieście (w ten sposób unikniemy ich opadania na dno). ** Jeśli chcemy, aby ciasto było mniej wilgotne możemy je podpiec 10 minut, a następnie ułożyć na wierzch ubite z cukrem pudrem białka, a na nie pokrojone truskawki.
Ciasto po upieczeniu studzimy, a następnie posypujemy je cukrem pudrem.
Kroimy je dopiero po ostygnięciu. Najlepiej smakuje delikatnie schłodzone w lodówce.
Ciasto jest idealne do popołudniowej kawy. Doskonale współgra także z gałką lodów truskawkowych :D Życzę smacznego! :)