Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto marchewkowo-dyniowe to idealny pomysł na jesienny deser. Jest mocno wilgotne i bardzo aromatyczne. A dodatek wyrazistych przypraw korzennych dodaje mu wyrazistości.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35612
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17509
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 241
Banalnie prosty w przygotowaniu makaron z naleśników, który można zjeść jako...
Odsłon: 162
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 184
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35612
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17509
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 241
Banalnie prosty w przygotowaniu makaron z naleśników, który można zjeść jako...
Odsłon: 162
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 184
Składniki
Przygotuj ciasto. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Mleko wymieszaj z sokiem z cytryny. Odstaw je na 5 minut. W dużej misce wymieszaj ze sobą: pulpę z dyni, oba rodzaje cukru, olej, jajka, wanilię i mleko. Ubijaj wszystko trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj marchewkę i wszystko wymieszaj. Do ciasta dodaj przesianą mąkę, sodę i wszystkie przyprawy. Mieszaj do całkowitego połączenia składników – masa powinna być dość luźna. Przygotuj trzy tortownice o średnicy ok. 22 cm i wysmaruj je masłem. Wylej po 1/3 masy do każdej z nich i wyrównaj. Jeśli nie masz trzech form, możesz ciasto piec jedno po drugim. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Każdy blat ciasta piecz przez 35-45 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Masło ubij z cukrem pudrem na puch. Dodawaj po łyżce serka śmietankowego i cały czas ubijaj. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Złóż ciasto marchewkowo-dyniowe, przekładając każdy blat przygotowanym kremem. Wierzch i boki także nim obłóż. Udekoruj całość kawałkami migdałów. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.