Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto marchewkowo dyniowe to idealny jesienny deser. Mocno wilgotne, aromatyczne blaty nasycone są korzennymi przyprawami takimi jak cynamon, imbir, goździki, przełożone gęstym kremem serowym. To połączenie smaków, które rozgrzewa i syci, jest idealne na chłodne wieczory. Kiedy na dworze robi się coraz wcześniej ciemno, sprawdź ten wyjątkowy przepis na ciasto marchewkowe od Smaker.
Ciasto marchewkowo dyniowe to wypiek, który zdecydowanie warto przygotować zwłaszcza w sezonie jesiennym. Jest niezwykle wilgotne i aromatyczne dzięki warzywom i bogatej mieszance przypraw korzennych. Przygotowanie może wydawać się skomplikowane ze względu na pieczenie trzech blatów, ale smak i konsystencja są tego warte. Ciasto idealnie sprawdzi się na jesiennych przyjęciach, poczęstunek na Halloween lub uroczysty deser na urodziny w chłodniejszym sezonie. Jest to elegancka i intensywna w smaku alternatywa dla klasycznych ciast wyłącznie na bazie mąki.
Trzy tortownice o średnicy ok. 22 cm, mikser
Opadanie ciasta może być spowodowane zbyt długim mieszaniem po dodaniu mąki i sody - to uaktywnia gluten i sprawia, że ciasto staje się zbite. Mieszaj masę tylko do połączenia składników. Nie przesadzaj też z ilością sody, choć ta spulchnia w małych ilościach, to za duży dodatek tego składnika może sprawić, że całość szybko opadnie. Pamiętaj też nie otwierać piekarnika zbyt wcześnie - gotowość sprawdzaj maksymalnie na 10 minut przed końcem pieczenia.
Masa na ciasto jest dość luźna i taka jest jej prawidłowa konsystencja. Wysoka zawartość wilgotnych składników - puree z dyni, tarta marchew, mleko, olej - sprawia, że ciasto jest naturalnie rzadsze. Ta konsystencja gwarantuje, że blaty będą mocno wilgotne i miękkie po upieczeniu, co jest cechą charakterystyczną tego typu jesiennych wypieków.
Możesz użyć gotowej niesłodzonej pulpy z puszki lub przygotować ją samodzielnie, używając najlepiej dyni hokkaido lub piżmowej. Pokrój ją w kostkę, usuń pestki. Upiecz ją do miękkości w 180 st. Celsjusza, aż nóż będzie łatwo w nią wchodzić. Następnie zmiksuj ją na gładką pulpę i dokładnie odparuj nadmiar wody na patelni lub przez gazę. W przeciwnym razie ciasto będzie zbyt rzadkie. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, tylko pamiętaj odcinać nadmiar soku, by nie rozrzedził ciasta.
Dodanie soku z cytryny do mleka ma na celu jego zakwaszenie, które w połączeniu z sodą oczyszczoną działa jak spulchniacz. Proces ten uwalnia dwutlenek węgla, dzięki czemu ciasto jest bardziej puszyste, wilgotne i równomiernie wyrośnięte. Jest to substytut maślanki. Marchewki i dynia nie są od razu utleniane, a warzywa delikatnie miękną, jednocześnie pozostając w odpowiedniej formie do pieczenia ciasta.
Do kremu potrzebujesz gęstego, kremowego serka śmietankowego typu philadelphia, almette lub serka kanapkowego. Musi on być tłusty i mieć gładką konsystencję. Zwykły twaróg nie nada się, ponieważ jest zbyt ziarnisty i wymagałby mielenia, a wtedy krem może wyjść rzadki. Serek mascarpone jest też dobrą alternatywą. Pamiętaj o odpowiednio długim ubiciu masła z cukrem pudrem przed dodaniem serka. Wyczuwalne ziarenka świadczą o tym, że warto wydłużyć ten czas o kilka minut. Masło musi być miękkie, ale nie płynne, aby dobrze napowietrzyć się z cukrem. Jeśli było za zimne, miksuj je nieco dłużej. Jeśli było za ciepłe, wstaw całość na chwilę do lodówki.
Słodki krem można zbalansować, dodając więcej soku z cytryny lub używając mniej cukru pudru następnym razem. Po dodaniu szczypty soli wzmacnia się również smak i neutralizuje nadmierną słodycz. Możesz masę wymieszać również z orzechami, kawałkami gorzkiej czekolady czy płatkami migdałowymi, które teksturą i smakiem przełamią aksamitny krem śmietankowy.
Ciasto marchewkowo dyniowe jest zupełnie różne od klasycznego biszkoptu z 4 jaj, a jego przekrawanie na blaty może być trudne. Pieczenie w trzech tortownicach gwarantuje idealnie równe i cienkie blaty, co jest kluczowe dla estetyki tortu. Możesz piec ciasto w jednej dużej formie, ale czas pieczenia będzie znacznie dłuższy, nawet 60-70 minut. Z kolei po upieczeniu musisz ostrożnie przekroić je na 3 równe części, co jest trudniejsze przy wilgotnej masie z dynią i marchewką.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19330
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13073
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1724
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232187
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19330
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13073
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1724
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232187
Składniki
Przygotuj ciasto. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Mleko wymieszaj z sokiem z cytryny. Odstaw je na 5 minut. W dużej misce wymieszaj ze sobą: pulpę z dyni, oba rodzaje cukru, olej, jajka, wanilię i mleko. Ubijaj wszystko trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj marchewkę i wszystko wymieszaj. Do ciasta dodaj przesianą mąkę, sodę i wszystkie przyprawy. Mieszaj do całkowitego połączenia składników – masa powinna być dość luźna. Przygotuj trzy tortownice o średnicy ok. 22 cm i wysmaruj je masłem. Wylej po 1/3 masy do każdej z nich i wyrównaj. Jeśli nie masz trzech form, możesz ciasto piec jedno po drugim. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Każdy blat ciasta piecz przez 35-45 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Masło ubij z cukrem pudrem na puch. Dodawaj po łyżce serka śmietankowego i cały czas ubijaj. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Złóż ciasto marchewkowo-dyniowe, przekładając każdy blat przygotowanym kremem. Wierzch i boki także nim obłóż. Udekoruj całość kawałkami migdałów. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.