Ciasto Marysieńka siostry Anastazji to wyjątkowo orzechowa propozycja, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Skusi niejednego łasucha. Przygotowanie tego wypieku jest nieco czasochłonne, ale efekt finalny wynagradza starania.
Ciasto Marysieńka siostry Anastazji
Składniki
Ciasto kakaowe
- 7 jajek
- 200 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml oleju rzepakowego
- 50 ml wody
- 100 g cukru
- 20 g kakao
Ciasto orzechowe
- 5 białek
- 250 g orzechów
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 5 żółtek,
- 1 l mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 150 g cukru
- 250 g masła
Polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 4 łyżki mleka
- 40 g masła
- orzechy i płatki migdałowe do dekoracji
Dodatkowo
- mocno zaparzona kawa do nasączania ciasta
Składniki
Ciasto kakaowe
- 7 jajek
- 200 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml oleju rzepakowego
- 50 ml wody
- 100 g cukru
- 20 g kakao
Ciasto orzechowe
- 5 białek
- 250 g orzechów
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 5 żółtek,
- 1 l mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 150 g cukru
- 250 g masła
Polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 4 łyżki mleka
- 40 g masła
- orzechy i płatki migdałowe do dekoracji
Dodatkowo
- mocno zaparzona kawa do nasączania ciasta

Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto orzechowe. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Gdy masa będzie już sztywna i lśniąca, dodaj obie mąki i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj wszystko razem. Do masy dodaj grubo posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Ciasto przełóż do okrągłej blaszki o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180 st. piekarnika (bez termoobiegu) i piecz przez ok. 20-25 minut.
Przygotuj ciasto kakaowe. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Do żółtek dodaj: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją drewnianą łyżką. Przełóż połowę ciasta do foremki identycznej jak w przypadku ciasta orzechowego. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. (bez termoobiegu) i piecz ok. 25 minut do suchego patyczka. Następnie upiecz tak samo drugą połowę ciasta.
Przygotuj krem. Wszystkie składniki - bez masła - wymieszaj razem w garnku. Masę zagotuj, uważając, by nie przywarła do dna. Wystudź ją do temperatury pokojowej. Masło o temperaturze pokojowej rozetrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj partami budyń, cały czas miksując.
Ciasto kakaowe nasącz kawą. Nałóż połowę kremu, a następnie przykryj go ciastem orzechowym. Wyłóż resztę kremu i przykryj drugim ciastem kakaowym. Nasącz je kawą.
Przygotuj polewę. Czekoladę, mleko i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i równomiernie rozprowadź na cieście. Ciasto Marysieńka siostry Anastazji można udekorować kawałkami orzechów lub płatkami migdałowymi.
Ciasto podawać po schłodzeniu w lodówce przez całą noc.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1386

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12451

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15577
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1386

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12451

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15577



Składniki
- 7 jajek
- 200 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml oleju rzepakowego
- 50 ml wody
- 100 g cukru
- 20 g kakao
- 5 białek
- 250 g orzechów
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek,
- 1 l mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 150 g cukru
- 250 g masła
- 100 g czekolady deserowej
- 4 łyżki mleka
- 40 g masła
- orzechy i płatki migdałowe do dekoracji
- mocno zaparzona kawa do nasączania ciasta
Przygotuj ciasto orzechowe. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Gdy masa będzie już sztywna i lśniąca, dodaj obie mąki i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj wszystko razem. Do masy dodaj grubo posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Ciasto przełóż do okrągłej blaszki o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180 st. piekarnika (bez termoobiegu) i piecz przez ok. 20-25 minut.
Przygotuj ciasto kakaowe. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Do żółtek dodaj: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją drewnianą łyżką. Przełóż połowę ciasta do foremki identycznej jak w przypadku ciasta orzechowego. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. (bez termoobiegu) i piecz ok. 25 minut do suchego patyczka. Następnie upiecz tak samo drugą połowę ciasta.
Przygotuj krem. Wszystkie składniki - bez masła - wymieszaj razem w garnku. Masę zagotuj, uważając, by nie przywarła do dna. Wystudź ją do temperatury pokojowej. Masło o temperaturze pokojowej rozetrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj partami budyń, cały czas miksując.
Ciasto kakaowe nasącz kawą. Nałóż połowę kremu, a następnie przykryj go ciastem orzechowym. Wyłóż resztę kremu i przykryj drugim ciastem kakaowym. Nasącz je kawą.
Przygotuj polewę. Czekoladę, mleko i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i równomiernie rozprowadź na cieście. Ciasto Marysieńka siostry Anastazji można udekorować kawałkami orzechów lub płatkami migdałowymi.
Ciasto podawać po schłodzeniu w lodówce przez całą noc.
Pyszotka:)
Pyszotka:)