Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybkie i smaczne ciasto z jabłkami, ja robiłam je 3 razy pod rząd tak nam smakowało... Piekłam w tortownicy 22 cm
Szybka i smaczna
Odsłon: 13928
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 39
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10281
Szybka i smaczna
Odsłon: 13928
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 39
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10281
Składniki
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy
Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy przekładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy jabłka
Na wierzchu rozsmarowujemy resztę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem