Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto Maxi-King z orzechami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8807
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 454
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8807
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 454
Składniki
80 min • Porcja ok. 370 kcal • Koszt porcji 2,40 zł • Przepis na 16 porcji
Blachę (moja ma 22 x 36 cm) wykładam papierem do pieczenia i układam na nim herbatniki, jeden obok drugiego.
Szklankę mleka zagotowuję z cukrem i cukrem wanilinowym, studzę je. Miękkie masło miksuję na gładką, jasną masę. Potem, dalej miksując, dodaję do niego na przemian po łyżce mleka w proszku i łyżce mleka z cukrem, do wyczerpania składników. Połowę masy mlecznej rozkładam na herbatnikach, wyrównuję i przykrywam drugą warstwą herbatników.
Następna warstwa to masa krówkowa z puszki. Jeśli jest zbyt twarda, można ją lekko podgrzać w mikrofali (w szklanej miseczce) lub zanurzyć puszkę w gorącej wodzie. Na masę krówkową wykładam resztę masy mlecznej (gdy stwardnieje, ją też podgrzewam). Całość przykrywam ostatnią warstwą herbatników.
Orzeszki (połówki lub pokrojone) prażę na suchej patelni (albo w piekarniku 10-15 min., w temp. 180°C). Podgrzewam 1/4 szklanki mleka, rozpuszczam w nim czekoladę. Zdejmuję z palnika i mieszam z uprażonymi orzechami. Polewę czekoladową rozprowadzam po powierzchni ciasta i chłodzę je w lodówce.Źródło: Kobieta i życie