Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Mimoza (Mimosa) - efektowny włoski deser wypiekany tradycyjnie z okazji Dnia Kobiet. Dekoracja z biszkoptu wykonana na górze tortu wyglądem przypomina piękne kwiaty akacji (mimozy złotej), które kwitną wczesną wiosną i którymi w słonecznych Włoszech obdarowywane są kobiety 8 marca. Ciasto Mimoza składa się z puszystego biszkoptu, delikatnego kremu budyniowego i bitej śmietany. Cudownie prezentuje się na stole, a smakuje jeszcze lepiej. Gwarantujemy, że tym wypiekiem zrobicie wrażenie na każdej kobiecie bez wyjątku!
Dwie tortownice o średnicy 20 cm, mikser.
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 134
Chińska kapusta pak choi ma specyficzny, lekko gorzkawy i orzechowy smak. Świ...
Odsłon: 46
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 98
Tarte buraczki w słoikach to nie tylko zimowy dodatek do obiadu. Takie buracz...
Odsłon: 165
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5285
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 134
Chińska kapusta pak choi ma specyficzny, lekko gorzkawy i orzechowy smak. Świ...
Odsłon: 46
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 98
Tarte buraczki w słoikach to nie tylko zimowy dodatek do obiadu. Takie buracz...
Odsłon: 165
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5285
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do ciasta dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Mikser odstawiamy na bok. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Składniki delikatnie mieszamy łyżką.
Spody dwóch tortownic o średnicy około 20 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części i przelewamy do tortownic.
Biszkopty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (grzałka góra-dół) przez około 20 minut (do suchego patyczka).
Przystępujemy do przygotowania kremu. Żółtka przekładamy do miski i miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 3 łyżki mleka, mąkę i ziarenka z laski wanilii. Składniki ponownie miksujemy.
Pozostałą część mleka przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Go wrzącego mleka wlewamy masę z żółtek. Składniki mieszamy, gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie rondelek przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Upieczone biszkopty dzielimy na 4 równej wysokości blaty, 3 z nich układamy jeden na drugim. Biszkopty docinamy nożem na kształt kopuły. Resztki ściętego biszkopta kroimy w drobną kostkę razem z czwartym blatem ciasta.
Trzy blaty ciasta nasączamy ponczem.
Słodką śmietankę wyciągamy z lodówki i ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem pudrem.
Połowę bitej śmietany rozsmarowujemy na pierwszym biszkopcie. Bitą śmietanę przykrywamy 1/3 kremu budyniowego. Na wierzch układamy drugi blat ciasta, który smarujemy pozostałą częścią bitej śmietany i 1/3 kremu budyniowego. Na górę ciasta wykładamy ostatni blat ciasta. Ciasto Mimoza smarujemy z wierzchu pozostałą częścią kremu budyniowego, do którego przyklejamy pokrojone w kostkę kawałki biszkoptów.
Ciasto Mimoza przed podaniem schładzamy przez około 2-3 godziny w lodówce.