Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto które opracowywałem jakiś czas, niebo w buzi :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5499
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 998
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5114
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5499
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 998
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5114
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Składniki
Ciasto miodowe: 333.4 g mąki pszennej 100 g masła (lub margaryny) 133 g cukru 2 jajka (rozmiar M) 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżka sody oczyszczonej Mleko, miód, masło i cukier przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą , dodać zawartość garnuszka oraz zagnieść ciasto. (Maszynowo: używając haka do zagniatania ciasta). Po ostudzeniu dodać jajka i znowu ugniatać ciasto
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić część ciasta. (Ciasto jest dość klejące. Ręce obsypać mąką). Używając małego wałka rozwałkować ciasto (co jakiś czas wałek należy posypać mąką)
wykrawanie – okrągłą formą należy wyciąć koła, a następnie nadmiar ciasta należy zebrać.
Piec ok. 6-7 minut w temperaturze 180*C, aż ciasto się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). W ten sam sposób upiec kolejne partie ciastek Ważne ! ja piekłem tylko jedną blaszkę na raz nie gwarantuje że dobrze wyjdzie przy większej ilości blaszek.
Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (ok. 37- 40g) 100 g masła 100 g cukru 400 ml mleka Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400 ml mleka i z dodatkiem 100 g cukru. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń. Uwaga! stygnięcie trwa około 3 godziny.
Przełożyć na talerzyk pierwszy placek rozpylaczem/spryskiwaczem z przegotowaną ostudzoną wodą nawilżyć placek delikatnie z obu stron, następnie rozsmarować około 2 łyżeczek powideł, a na powidłach masę budyniową. Drugi placek zwilżyć tak samo jak pierwszy i położyć na wierzch,
Rozpuszczona czekolada 2 czekolada 1 łyżeczka margaryny lub masła 1 łyżka wody ugotować rondelek z wodą, na gotującą sie wode w garnuszuku położyć metalową miseczke włożyć do niej połamaną czekoladę i dodać wode i masło mieszając co jakiś czas. Po chwili uzyskujemy polewę, którą możemy nakładać
od razu na czekoladę na świeżą niezastygniętą rozypać dekoracyjne perełki.
. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.