Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto miodowe z masą śliwkową"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 250
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 131
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 41
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 40
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 250
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 131
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 41
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 40
Składniki
Mąkę przesiewam na stolnicę i dodaję do niej pozostałe ciasta. Zagniatam je, dzielę na 3 części. Każdą oddzielnie wałkuję i wykładam na przy gotowane blaszki (24x36 cm). Nakłuwam widelcem i osobno piekę, ok. 15 min w 180°C. Upieczone placki studzę.
Śliwki moczę przez ok. 12 godzin w alkoholu. Odcedzam, kroję. Połowę mleka zagotowuję z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczam budyń, mąkę i żółtka. Wlewam do gotującego się mleka. Zestawiam z ognia.
Kakao zaparzam w niewielkiej ilości gotującej się wody i studzę. Masło ucie ram. Do utartego, dokładam stopniowo przestudzoną masę budyniową. Wlewam kakao, mieszam, a następnie dodaję śliwki. Mieszam. Przekładam masą 3 miodowe placki.
Wierzch ciasta dekoruję polewą i posypuję mielonymi orzechami.
Można się uzależnić od tego ciasta. Jest pyszne Jadwiga Kwiek z FaściszowejŹródło: Kobieta i życie