Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobre słodkie ciasto, idealne na spotkania rodzinne
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 103
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31258
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 103
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31258
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Składniki
Pierw robimy biszkopt. Z 6 jajek bierzemy 4 i oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając pół szklanki cukru i żółtka. Do masy dodajemy przesiane mąki delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Spód prostokątnej blaszki należy posmarować margaryną i delikatnie obsypać mąką. Nie należy smarować boków. Nałożyć ciasto i je wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 minut lub do "suchego patyczka" Po upieczeniu ciasta odstawiamy je do ostygnięcia.
Jabłka obrać i pokroić (najlepiej w plasterki) ugotować kompot z 3/4 litra wody. Jabłka odcedzić,a na kompocie ugotować 2 budynie śmietankowe dodając ok. 2 łyżki cukru. Jabłka z kompotu wyłożyć na ostudzony biszkopt, a na to budyń (powinien być dosyć gęsty).
Margarynę rozpuścić, wymieszać z wiórkami kokosowymi i ostudzić. Pozostałe jajka rozdzielić, żółtka utrzeć z cukrem, a z białek ubić pianę. Wszystko ze sobą połączyć i wyłożyć na blachę. Zapiekamy wszystko razem przez około 20 minut w 170ºC Ciasto po zapieczeniu i ostygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego :)