Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smacznie i barwnie:) Biszkopt a na nim masa "ala ptasie mleczko" na kremówce z białą czekoladą z kolorowymi galaretkami w środku i na wierzchu.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3008
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 262
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3008
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 262
Składniki
Biszkopt: jajka rozbijamy, białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem a gdy już cukier nie będzie wyczuwalny i masa będzie jasna wlewamy wrzątek i dokładnie mieszamy. Następnie porcjami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Odstawiamy do wystudzenia - najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej. Masa: galaretki pomarańczową, czerwoną i zieloną przygotowujemy w trzech naczyniach /każdą: po 0,5 opakowania rozrabiamy w 1 szklance wrzątku/, przelewamy do płaskich naczyń /żeby lepiej nam było je potem pokroić/ i wstawiamy do lodówki. Mleko zagotowujemy i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do czasu aż składniki dokładnie się połączą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przestygniętej masy mleczno-czekoladowej dodajemy kremówkę i pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę porcjami przekładamy na biszkopt a między poszczególnymi porcjami rozkładamy pokrojone w kostkę kolorowe galaretki z lodówki /ewentualnie pokrojone galaretki możemy dodać do masy, wymieszać i przełożyć na biszkopt/. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na ok. 1 godzinę. Ostatnią galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia a następnie przelewamy na ciasto. Ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.