Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto śliwkowe na oleju, które o tej porze smakuje najlepiej. Proste w przygotowaniu , zawsze sie udaje i smakuje pysznie. Polecam
mikser , miska, łyżka, szklanka, papier do pieczenia, tortownica,
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1187
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31223
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3642
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4613
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8125
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 119
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1187
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31223
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3642
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4613
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8125
Składniki
Na początku przygotować śliwki, umyć , osuszyć , przekroić na połówki i usunąć pestki. Kruszonka; Mąkę przesiać do miski dodać zimne pokrojone masło oraz cukier i cukier waniliowy. Rozcierać dłońmi tak by powstało sypkie ale grudkowe ciasto. Na początku siekać nożem do połączenia mąki z masłem a następnie rozcierać palcami tworząc kruszonkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą . Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę do białości. Następnie cały czas miksując cienkim strumykiem wlewać olej łyżka po łyżce. Gdy składniki się połączą przesiać mąki z proszkiem i sodą, zmiksować do połączenia składników. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. (wybór należy do Was). Na cieście ułożyć oprószone delikatnie mąki śliwki, pamiętając że śliwki układamy przecięciem do góry , delikatnie wciskając je w ciasto. Śliwki posypać przygotowaną kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Przygotowanie ciasta i śliwek.
Ciasto gotowe do posypania kruszonką.
Ciasto gotowe do pieczenia.