Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto śliwkowe na oleju, które o tej porze smakuje najlepiej. Proste w przygotowaniu , zawsze sie udaje i smakuje pysznie. Polecam
mikser , miska, łyżka, szklanka, papier do pieczenia, tortownica,
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8533
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1247
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10204
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4642
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 702
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8533
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1247
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10204
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4642
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 702
Składniki
Na początku przygotować śliwki, umyć , osuszyć , przekroić na połówki i usunąć pestki. Kruszonka; Mąkę przesiać do miski dodać zimne pokrojone masło oraz cukier i cukier waniliowy. Rozcierać dłońmi tak by powstało sypkie ale grudkowe ciasto. Na początku siekać nożem do połączenia mąki z masłem a następnie rozcierać palcami tworząc kruszonkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą . Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę do białości. Następnie cały czas miksując cienkim strumykiem wlewać olej łyżka po łyżce. Gdy składniki się połączą przesiać mąki z proszkiem i sodą, zmiksować do połączenia składników. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. (wybór należy do Was). Na cieście ułożyć oprószone delikatnie mąki śliwki, pamiętając że śliwki układamy przecięciem do góry , delikatnie wciskając je w ciasto. Śliwki posypać przygotowaną kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Przygotowanie ciasta i śliwek.
Ciasto gotowe do posypania kruszonką.
Ciasto gotowe do pieczenia.