Świątecznie pierniczki, którymi będzie się zajadała cała wasza rodzina. Zawsze rozchodzą się w ekspresowym tempie. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Pierniczki wykonane według tego przepisu nadają się do jedzenia tuż po upieczeniu. Można je jednak przygotować z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, tak aby przed samymi świętami skupić się na innych bożonarodzeniowych potrawach i smakołykach.
Ciasto na pierniki świąteczne
Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki miodu
- 1/2 szklanki mleka
- 70 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 40 g przyprawy piernikowej
- 2 jajka
Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki miodu
- 1/2 szklanki mleka
- 70 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 40 g przyprawy piernikowej
- 2 jajka

Potrzebne przybory kuchenne
foremki do wycinania pierniczków
Etapy przygotowania
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie.
Miód podgrzewamy w mikrofali, ciepły przelewamy do mąki. Składniki mieszamy ze sobą łyżką.
Mleko i masło również podgrzewamy w mikrofali. Ciepłe dodajemy do mąki z miodem. Składniki ponownie mieszamy. Następnie do ciasta wbijamy jajka, dodajemy: cukier, sodę, przyprawy i kakao. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy kształty przy użyciu foremek.
Pierniczki pieczemy partiami w piekarniku rozgrzanym do 180 przez około 10 minut każda.
Upieczone i przestudzone pierniczki przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 234

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 224
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 234

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 224



Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki miodu
- 1/2 szklanki mleka
- 70 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 40 g przyprawy piernikowej
- 2 jajka
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie.
Miód podgrzewamy w mikrofali, ciepły przelewamy do mąki. Składniki mieszamy ze sobą łyżką.
Mleko i masło również podgrzewamy w mikrofali. Ciepłe dodajemy do mąki z miodem. Składniki ponownie mieszamy. Następnie do ciasta wbijamy jajka, dodajemy: cukier, sodę, przyprawy i kakao. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy kształty przy użyciu foremek.
Pierniczki pieczemy partiami w piekarniku rozgrzanym do 180 przez około 10 minut każda.
Upieczone i przestudzone pierniczki przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Pierniczki własnoręcznie robione są najlepsze 👍