Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ombre to nie lada gratka dla wszystkich miłośników czekolady i to tych, którzy nie mogą się zdecydować, który jej rodzaj wybrać. Kilka składników bez większego trudu zamienisz w imponujący deser, który zrobi wrażenie na całej rodzinie.
Do tego przepisu skorzystaj z tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm.
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 31
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 79
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 33
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 39
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 28
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 31
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 79
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 33
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 39
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 28
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu. Ciasteczka umieść w woreczku albo blenderze i rozgnieć w taki sposób, aby miały konsystencję piasku.
Masło rozpuść w małym rondelku i wymieszaj z ciastkami. Tak przygotowany spód wyłóż na tortownicę pokrytą papierem do pieczenia. Dokładnie dociśnij za pomocą łyżki lub szpatułki. Włóż do lodówki.
Czas przygotować ciemną masę czekoladową. Śmietankę umieść w małym rondelku albo garnku. Doprowadź do wrzenia. Dodaj posiekaną gorzką czekoladę (jeśli nie lubisz deserowej czekolady, możesz dodać odrobinę cukru) i zmniejsz grzanie do minimum albo odstaw na bok. Mieszaj tak długo aż konsystencja będzie gładka. Odstaw do schłodzenia, a następnie włóż do lodówki, najlepiej na kilka godzin
W taki sam sposób przygotuj też mus z białej oraz mlecznej czekolady. Każdy z nich musi być mocno schłodzony.
Rozpuść w trzech różnych szklankach lub naczyniach (do trzech mas) 2 łyżeczki żelatyny w 2 łyżeczkach gorącej wody i odstaw aż do napęcznienia. Po wyjęciu z lodówki, każdą masę ubij na sztywno na wysokich obrotach. Na koniec dodaj ostygniętą żelatynę i krótko zmiksuj.
Wyłóż na czekoladowy spód najpierw najciemniejszą masę, potem jaśniejszą, a na wierzch najjaśniejszą. Całość włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch możesz udekorować polewą czekoladową, świeżymi owocami albo kolorowymi wiórkami.