Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto orzechowe z masą kawową. Jak bardzo kocham orzechy chyba nie muszę nikomu przypominać ;)
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 18
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 21
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 19
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 17
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 17
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 18
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 21
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 19
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 17
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 17
Składniki
Przygotowanie ciasta: Oddzielamy białka jaj od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, gęstą masę, która powinna mieć dość jasny kolor. Żółtka z cukrem pod wpływem ucierania jaśnieją, to znak że masa jest dobrze utarta. Dodajemy kakao i mąkę pszenną, miksujemy przez chwilę do połączenia składników. Następnie dodajemy olej rzepakowy i zimną wodę nie przerywając miksowania na średnich obrotach miksera. Po około 10 minutach ciasto powinno być już puszyste, poznacie po pękających pęcherzykach powietrza na jego powierzchni. Wówczas dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Do ciasta dodajemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia, ponownie mieszamy łyżką drewnianą do momentu powstania jednolitego ciasta. Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i wierzch papieru również smarujemy margaryną. Do tak przygotowanej blaszki wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Ciasto studzimy, następnie kroimy poziomo ostrym nożem tak, aby powstały nam dwa blaty ciasta o mniej więcej równej wysokości. Jeśli boicie się krojenia, można ciasto przed pieczeniem podzielić na dwie równe części i upiec w dwóch jednakowej wielkości blaszkach, Przygotowanie masy kawowej: 1/3 mleka mieszamy z budyniem w proszku, pozostałe mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy zawiesinę z budyniu, energicznie mieszamy, tak aby nie powstały nam grudki, ponieważ budyń szybko gęstnieje. Gorącą masę budyniową odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło ucieramy mikserem na puszysty, jasny krem, stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Po każdym dodaniu porcji budyniu miksujemy masę do całkowitego połączenia składników. Na koniec do kremu wsypujemy kawę rozpuszczalną i delikatnie mieszamy całość. Odkładamy 2-3 łyżki kremu do dekoracji, pozostałym kremem przekładamy ciasto. Wierzch smarujemy odłożoną masą, posypujemy mielonymi orzechami i dekorujemy orzechami laskowymi, układając je w większych odstępach. (patrz foto) Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby masa dobrze stężała a całe ciasto nie było zbyt miękkie podczas krojenia. Uwaga: Wymiary blaszki do pieczenia 25x28cm Smacznego.