Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pisałam, że pieczenie ciast tak mi słabo wychodzi, ale to jest ciasto, które wychodzi zawsze. I smakuje każdemu! Jest słodko-kwaskowate i kruche. Mniam. Uwielbiam je. To jest przepis mojej mamy, sprawdzany przez lata. I przez Nią i przeze mnie.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 376
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 376
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Z wymienionych składników zagnieść ręcznie ciasto. Ja zawsze tłuszcz podgrzewam i wlewam w formie płynnej do mąki, łatwiej mi tak zagniatać. Równomiernie wymieszane, gładkie ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie zrumienić płatki owsiane na patelni (bez tłuszczu). Trzeba cały czas uważnie mieszać, bo płatki mają tendencję do szybkiego przypalania. Do lekko zrumienionych płatków dodać 2 żółtka, cukier, olejek migdałowy i margarynę (też płynną, lekko przestudzoną). W wysokim naczyniu ubić pianę z pozostałych dwóch białek, a następnie wymieszać ją delikatnie łyżką z masą.
Wyjąć z lodówki ciasto, wyłożyć nim blaszkę (trudno je rozwałkować, więc ja je częściowo wałkuję w blaszce, częściowo ugniatam palcami) tak, żeby powstały też 2-3 cm brzegi. Kiedy ciasto jest już ładnie i równiutko ułożone posmarować je powidłami lub dżemem a następnie na to wyłożyć masę i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze ok 150 stopni ok 40 minut, do momentu kiedy masa wyłożona na wierzch stanie się sztywna (da się w nią popukać), a ciasto po bokach ładnie zarumienione. Smacznego :-)