Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto piaskowe z granatem w miodzie"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 42
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 287
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 42
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 287
Składniki
ok. 60 minut
Limonkę sparzyć, polewając wrzątkiem, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz skórką i sokiem z limonki. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać do ucieranej masy maślanej. Dobrze wymieszać mikserem.
Tortownicę o śr. 20 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175oC. Piec 40-50 minut.
Owoc granatu rozciąć, ostrożnie wybrać miąższ i wrzucić go do rondelka. Dodać miód i gotować na małym płomieniu 3-5 minut.
Upieczone ciasto studzić 5-10 minut. Potem na wierzch ciasta wyłożyć granat w miodzie. Poczekać, aż ciasto zupełnie wystygnie i wtedy pokroić je na porcje. Ewentualnie posypać ciasto cynamonem.Źródło: Życie na gorąco