Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto "Piękny Cygan" z czekoladą i makiem"
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 190
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22425
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 216
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 190
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22425
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 216
Składniki
Masło, cukier i żółtka ucieram, dodaję miód, mak, orzechy i ucieram do uzyskania jednolitej masy. Mieszam z kakao, sodą, cynamonem, mąką ziemniaczaną. Ubijam pianę z białek i mieszam z masą.
Wylewam masę na blaszkę (33 x 23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 45 min w temp. 180oC (do suchego patyczka). Ciasto studzę, kroję na dwa placki.
Robię krem: mąki miksuję ze szklanką mleka. Łączę je z resztą mleka zagotowanego z cukrami. Mieszam i zagotowuję. Studzę. Masło ucieram, dodaję po łyżce budyniu, dalej ucieram.
Robię polewę: masło rozpuszczam, dodaję cukier, kakao i jogurt. Podgrzewam chwilę, mieszając.
Galaretki przygotowuję wg przepisu na opakowaniu. Układam warstwy ciasta: spód makowo-orzechowy, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty, druga część kremu, ciasto. Na wierzchu rozprowadzam przestudzoną polewę.
95 min • Porcja 410 kcal • Koszt porcji ok. 2,40 gr • Przepis na 14-16 porcji.Źródło: Kobieta i życie