Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orginalny przepis pochodzi od pani Ewy Wachowicz i nazywa sie "Limonkowa piramida".Niestety nie mialam duzej blachy jedynie formę i podstawa nie była wystarczająco szeroka więc wyszło troche jak jakaś wieża:)) Przepis na biszkopt jest od pani Ewy i jest niezawodny:)
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 475
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 457
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 52
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 475
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 457
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 52
Składniki
1.Robimy biszkopt. Ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno. Następnie ciągle mieszając dodajemy cukry. Potem dodajemy po jednym żółtku aż do wyczerpania. Gdy masa będzie już puszysta dodajemy po łyżce mąki i powoli mieszamy. Na koniec wlewamy łyzkę oleju i mieszamy. Ja miałam forme prostokątną , ale lepsza jest ta duża (40x40). Zatem smarujemy formę tłuszczem i sypiemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Biszkopt pieczemy około 20 minut. Studzimy.
2.Gdy biszkopt jest już zimny musimy przygotowac warstwy. Odmierzamy ile cm ma miec każdy z pasków z tym ze każdy kolejny ma byc mniejszy od poprzedniego. Następnie kroimy i układamy aby zobaczyc jak nam wyszło:)
3. Przygotowujemy śmietanę, najlepiej jak jest zimna. Ubijamy ja na sztywno z cukrami.
4. Kolejnym krokiem będzie przekładanie warstw. Na pierwszą dałam dżem potem smietankę aż do wykończenia warstw. Potem gdy mamy już wszystko złożone smarujemy dookoła. W miarę równo:) Ja jeszcze muszę się podszkolic :)) Placek gotowy i można go oczywiście jakoś ozdobic to już zależy od naszej wyobraźni:) Powinien trochę postac, aby warstwy się ładnie połączyły z masami, nie będzie wtedy problemu z krojeniem:)