Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prościutkie ciasto pomarańczowe wymaga minimalnego nakładu pracy, a smakiem może z powodzeniem konkurować nawet ze znacznie bardziej skomplikowanymi wypiekami. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut pracy, aby wyczarować doskonałe ciasto do kawy lub herbaty.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 106
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4091
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 155
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 106
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4091
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 155
Składniki
Przygotuj najpierw pomarańcze. Jedną z nich zalej wrzątkiem, osusz, a następnie zetrzyj drobno skórkę. Wystarczy spora garść do smaku. Teraz ze wszystkich owoców wyciśnij sok. Powinna być solidna szklanka świeżo wyciśniętego napoju.
Jajka wbij do wysokiego naczynia, wsyp do nich cukier. Ubij na puszystą i gładką masę, zajmie to kilka minut. Przelej do większej miski. Do masy jajecznej wlej olej oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj krótko. Przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.
Dodawaj partiami sok z pomarańczy i mąkę pszenną z proszkiem. Cały czas mieszaj. Na koniec dodaj odrobinę soli i wmieszaj świeżo startą skórkę z pomarańczy. Formę (np. taką jak do babki) wysmaruj tłuszczem. Przelej masę.
Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasta, odczekaj aż ostygnie. Możesz teraz ją udekorować lukrem lub cukrem pudrem.