Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto pomarańczowe to świetny pomysł na deser, imprezę rodzinną czy święta. Największą zaletą tego wypieku jest szybkość i prostota wykonania. Od momentu wsypania pierwszego składnika do włożenia do pieca nie powinno minąć więcej niż 15-20 minut.
Ten wypiek przede wszystkim smakuje dojrzałymi w słońcu cytrusami. Intensywność aromatu możesz kontrolować dodając więcej lub mniej skórki z pomarańczy, która nie wpływa na konsystencję samego ciasta. Ciasto pomarańczowe na podwieczorek czy deser przybliży cię do słonecznych rejonów świata, skutecznie odpędzając zimę, ciemność i mróz.
Choć samo przygotowanie tego deseru jest raczej proste, przeczytaj opisane tu wskazówki, by ciasto pomarańczowe na Wielkanoc czy urodziny wyszło przepyszne i idealne!
Ciasto z pomarańczy musi oczywiście zawierać dużą ilość cytrusów. Na wskazaną w przepisie ilość mąki wystarczą trzy dojrzałe i soczyste pomarańcze. Wykorzystasz zarówno ich sok, jak i skórkę. W pierwszej kolejności, za pomocą tarki, zetrzyj skórkę z pomarańczy, ale tylko do białej błonki. Uważaj, by ta nie dostała się do masy, bo całość wyjdzie gorzka. Sam sok oczywiście musi być pozbawiony pestek, ale drobinki miąższu w niczym nie przeszkadzają, a wręcz przeciwnie - podkreślą aromat tego ciasta pomarańczowego!
By ciasto pomarańczowe wyszło pulchne i wilgotne, niezbędne jest odpowiednie ubicie jajek z cukrem. Masa jajeczna powinna być bardzo jasna i zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Cały proces powinien zająć kilka minut - nie skracaj go, nawet jeśli wydaje ci się, że po minucie mieszanina jest już odpowiednio przygotowana.
Jeśli chcesz podać ciasto pomarańczowe do kawy dla osoby na diecie bezglutenowej, możesz z powodzeniem wykorzystać odpowiedni do tego rodzaj mąki - pozbawiony tego składnika lub zamienić mąkę pszenną na całkowicie na ryżową lub wymieszać ją pół na pół z mielonymi migdałami.
Chcąc stworzyć zdrowszą wersję tego wypieku, możesz śmiało zastąpić zwykły cukier zamiennikami. Erytrol ubija się z białkami niemalże tak samo, będąc jednocześnie nieznacznie mniej słodkim. Z kolei przyrządzając ciasto pomarańczowe z ksylitolem pamiętaj, by masę jajeczną ubijać odrobinę dłużej - ten rodzaj słodziku rozpuszcza się trudniej.
W tym przepisie użyto keksówki, nadając wypiekowy prostokątny kształt. Z powodzeniem jednak możesz upiec ciasto pomarańczowe w tortownicy, pamiętając jednak, by odpowiednio skrócić czas pieczenia. W zależności od wielkości formy, już po ok. 25-30 minutach sprawdź patyczkiem, czy wypiek nie jest już gotowy i jak długo należy go jeszcze piec.
Chcąc dodatkowo wzmocnić smak deseru, poza dodaniem skórki pomarańczowej i soku pomarańczowego, możesz z powodzeniem wlać 1-2 łyżki likieru pomarańczowego, choć pamiętaj, by nie częstować ciastem małych dzieci. Ciekawe w smaku będzie również ciasto pomarańczowe z limonką lub cytryną - wystarczy jeden owoc zamienić drugim!
Szybkie ciasto pomarańczowe na deser nie wymaga żadnych dekoracji. Wystarczy jego miękkość, wilgotność i niesamowity aromat. Jeśli jednak szykujesz wypiek na bardziej uroczystą okazję, możesz przyszykować pyszne ciasto pomarańczowe z czekoladą, dżemem, lukrem cytrynowym. Rodzaj użytych dodatków zależy wyłącznie od twoich upodobań i czasu, którym dysponujesz.
Wierzch ciasta z powodzeniem możesz po upieczeniu posmarować syropem przygotowanym z cukru i soku z pomarańczy. Ciasto pomarańczowe z wiórkami kokosowymi z kolei przeniesie cię na tropikalne wyspy, gdzie zawsze świeci słońce. Jeśli uwielbiasz takie letnie połączenia smakowe, sprawdź również, jak przygotować pyszny sernik z mango.
Choć na pierwszy rzut oka wypiek wygląda bardzo niepozornie, to bez obaw możesz podać ciasto pomarańczowe na urodziny, Wielkanoc czy Święta, tuż obok babki czekoladowej i innych słodkości.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 76
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2371
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 76
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2371
Składniki
Przygotuj najpierw pomarańcze. Jedną z nich zalej wrzątkiem, osusz, a następnie zetrzyj drobno skórkę. Wystarczy spora garść do smaku. Teraz ze wszystkich owoców wyciśnij sok. Powinna być solidna szklanka świeżo wyciśniętego napoju.
Jajka wbij do wysokiego naczynia, wsyp do nich cukier. Ubij na puszystą i gładką masę, zajmie to kilka minut. Przelej do większej miski. Do masy jajecznej wlej olej oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj krótko. Przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.
Dodawaj partiami sok z pomarańczy i mąkę pszenną z proszkiem. Cały czas mieszaj. Na koniec dodaj odrobinę soli i wmieszaj świeżo startą skórkę z pomarańczy. Formę (np. taką jak do babki) wysmaruj tłuszczem. Przelej masę.
Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasta, odczekaj aż ostygnie. Możesz teraz ją udekorować lukrem lub cukrem pudrem.