Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym podjąć teściów? Oczywiście trzeba upiec ciasto. Popis synowej to być może francuska tarta z mango, ale warto wyjść naprzeciw gustom rodziców męża. Jeśli teść uwielbia czekoladę, a teściowa jest mistrzynią klasycznych tortów, poćwicz przygotowanie ciasta według poniższego przepisu!
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 174
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1337
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 174
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1337
Składniki
Ubij białka na sztywną pianę (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera do minimum lub użyj ręcznej trzepaczki. Dodawaj do piany z białek po jednym żółtku, nie przerywając delikatnego mieszania. Do masy jajecznej wsyp przesiane przez sitko i wymieszane produkty sypkie (obie mąki, proszek do pieczenia i kakao). Wymieszaj krótko – tak, by masa nie straciła puszystości.
Przelej ciasto do natłuszczonej formy o wymiarach około 20x20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw biszkopt do całkowitego wystudzenia, po czym przekrój go na dwa blaty i nasącz ponczem.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem 100 ml kremówki. Przestudź. Resztę śmietany ubij na sztywno. Masło utrzyj z cukrem na gładką pianę. Wymieszaj (do połączenia składników) z około 2/3 czekolady, a następnie z bitą śmietaną. Gdy uzyskasz jednolity krem, przełóż nim blaty biszkoptu. Posmaruj wierzch resztą czekolady i wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem możesz udekorować ciasto kleksami bitej śmietany.