Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto proste i smaczne ciasto, które wywoła uśmiech na twarzy każdego, kto go spróbuje. Ciasto Pszczółka to wręcz idealna propozycja na każdą okazję - sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta, a jego przygotowanie jest tak proste, że możecie zrobić je nawet z dziećmi.
Forma o wymiarach 24 x 24 cm
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 111
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 111
Składniki
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek i dodaj odrobinę soli. Ubij je na sztywną pianę, a kiedy zaczną gęstnieć, zacznij dodawać cukier, najlepiej partiami. Białka powinny być na końcu błyszczące i tworzyć jednolitą masę. Kiedy tak się stanie, dodawaj żółtka, jedno po drugim. Na końcu delikatnie wymieszaj, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy.
Mąkę pszenną przesiej wraz z ziemniaczaną. Dodaj do niej kakao i wymieszaj. Dodaj mąki do ubitych białek i żółtek. Lekko zamieszaj szpatułką albo łyżką.
Dno tortownicy lub formy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę biszkoptową, wyrównaj ją i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
W tym czasie przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej wodą, wystarczy tylko tyle, aby ją zakryć. Odstaw do napęcznienia.
Mocno schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone umieść w misie do miksowania. Zacznij ubijać na średnich obrotach, po chwili zwiększ do maksimum. Kiedy śmietana zacznie robić się gęsta i sztywna, dodaj cukier puder. Mieszaj jeszcze chwilę.
Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzej ją chwilę nad gorącą parą albo w mikrofali. Dodaj do niej masę śmietanową i wymieszaj. Kiedy to zrobisz, możesz już przełożyć żelatynę do śmietany, mascarpone i cukru pudru. Krótko zmiksuj.
Na ostudzony biszkopt umieść masę śmietanową. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin. Kiedy będzie godzina przed wyciągnięciem ciasta z lodówki, przygotuj galaretkę cytrynową wg instrukcji. Dodaj nieco mniej wody niż w przepisie (o 100 ml).
Tężejącą galaretkę wylej na schłodzone ciasto i ponownie umieść całość w lodówce.