Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 107
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31264
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 107
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31264
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Składniki
Biszkopt: 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie należy delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Możemy z tego upiec 1 biszkopt i przekroić go na pół (co jest ciężkie, ze względu na wielkość ciasta) lub upiec po prostu dwa. Pieczemy w 170ºC – 20 – 30 minut.
Kokos: 5 białek 3/4 szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy na sztywno pianę z białek. Dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia, które należy delikatnie wmieszać. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180ºC.
Masa I: 5 żółtek 3 łyżki cukru kryształu 1 szklanka mleka 1,5 kostki margaryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki waniliowej kawy cappuccino w proszku (np. Mokate) Żółtka i mąkę dobrze należy dobrze zmiksować z cukrem i wlać do gotującego mleka. Mieszamy, aż się zagotuje i odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy, dodając przestudzony budyń oraz proszek od kawy cappuccino.
Masa II: 1/2 l śmietany kremówki 30% 2 śmietany „Śnieżki” 1 szklanka adwokatu lub likieru jajecznego 1 duża paczka podłużnych biszkoptów – skruszonych 2 łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 3 łyżki słodkiego mleka 1-2 łyżeczki żelatyny + wiórki do posypania Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze) z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śnieżką, dodajemy adwokat lub likier, skruszone jak najdrobniej biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych. Na końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Ciasto: Jeśli upiekliśmy jeden biszkopt przekrajamy go na pół. Na pierwszy biszkopt nakładamy połowę masy I. Kładziemy na to placek kokosowy i przykrywamy resztą masy I. Kładziemy drugi biszkopt, który smarujemy całą masą II. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto schłodziło się.