Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto serowe z jagodami"
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 229
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 371
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 229
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 371
Składniki
Jagody z zalewy odsącz. Pistacje posiekaj. Masło zagnieć z 200 g mąki, 50 g cukru, pistacjami oraz cukrem wanilinowym na kruszonkę. Włóż ją do lodówki. Jagody wsyp do garnka. Dodaj sok cytrynowy oraz cukier żelujący. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Twaróg utrzyj z mlekiem i olejem. Masę serową wymieszaj z 75 g cukru i szczyptą soli. Resztę mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj ją do masy serowej. Następnie zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
Masę jagodową doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 3 minuty, mieszając. Zdejmij z ognia, odstaw. Ciasto serowe rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na placek o wymiarach ok. 32 x 39 cm.
Blachę o takich samych wymiarach posmaruj tłuszczem, spód wylep plackiem. Wyłóż na to masę jagodową i posyp kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C.
Piecz ok. 20 minut. Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 280 kcal.Źródło: Na żywo