Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto serowe z jagodami"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 677
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 63
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 77
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 677
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 63
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 77
Składniki
Jagody z zalewy odsącz. Pistacje posiekaj. Masło zagnieć z 200 g mąki, 50 g cukru, pistacjami oraz cukrem wanilinowym na kruszonkę. Włóż ją do lodówki. Jagody wsyp do garnka. Dodaj sok cytrynowy oraz cukier żelujący. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Twaróg utrzyj z mlekiem i olejem. Masę serową wymieszaj z 75 g cukru i szczyptą soli. Resztę mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj ją do masy serowej. Następnie zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
Masę jagodową doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 3 minuty, mieszając. Zdejmij z ognia, odstaw. Ciasto serowe rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na placek o wymiarach ok. 32 x 39 cm.
Blachę o takich samych wymiarach posmaruj tłuszczem, spód wylep plackiem. Wyłóż na to masę jagodową i posyp kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C.
Piecz ok. 20 minut. Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 280 kcal.Źródło: Na żywo