Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4357
Smaczne danie :)
Odsłon: 196
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4357
Smaczne danie :)
Odsłon: 196
Składniki
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25 na 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt możemy nasączyć wodą z cytryną.
Warstwa zielona: Jedną szklankę Pysia odlewamy. Resztę soku wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Do odlanej szklanki soku dodajemy budynie i mieszamy. Gdy sok się zagotuje dodajemy do niego mieszankę i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Chwilę gotujemy. Gorący budyń wylewamy równo na biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia.
Warstwa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Na koniec powoli wlewamy ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na zieloną warstwę i równamy.
Delicje wykładamy czekoladą do góry i lekko wciskamy w warstwę śmietanową.
Warstwa trzecia: Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w litrze gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin.