Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Śmietanowiec to jedno z tych wypieków, które się zawsze udają. Nie znam osoby, która by nie lubiła niezwykłego połączenia puszystego biszkoptu z masą jogurtową. Masa jogurtowa to jedna z najprostszych mas do ciast. Dodatek galaretek sprawia, iż przywołuje smak dzieciństwa.
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 12541
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 236
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 889
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 10247
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 89
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 12541
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 236
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 889
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 10247
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 89
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Galaretki: W 300 ml wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę czerwoną. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Podobnie postępujemy z pozostałymi dwoma galaretkami. Stężałe galaretki kroimy na kwadraty. Masa jogurtowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do stężenia na 10 minut. Następnie lekko podgrzewamy. Jogurt miksuje z cukrem pudrem. Dodaje kawałki galaretek. Mieszam. Do masy dodaje lekko ciepłą żelatynę. Mieszam. W kwadratowej formie do pieczenia umieszczam wystudzone ciasto biszkoptowe. Następnie wylewam lekko tężejącą masę jogurtową. Chłodzę w lodówce przez trzy godziny. Dekoracja: W 300 ml wrzącej wody rozpuszczam galaretkę żółtą. Odstawiam do stężenia. Lekko tężejącą wylewam na ciasto. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
Zapraszam na mój blog !