Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto śnieżynka, jest inspirowane popularnym, włoskim deserem świątecznym o nazwie pandoro. Jest czasochłonne, dlatego zabierz się za nie wyjątkowo wcześniej.
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 64
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6818
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 64
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6818
Składniki
Przygotowanie rozpocznij od wymieszania drożdży z ciepłym mlekiem oraz 50 g mąki. Taki zaczyn odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie czasu, wymieszaj w misce zaczyn z 300 g mąki oraz 40 g rozpuszczonego masła. Następnie dodaj cukier, wybrany alkohol, jajka, żółtka oraz wanilię. Wszystko wymieszaj ręcznie lub mikserem przez 10 minut. Przygotowane ciasto nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin, aż wyrośnie.
Po upływie 12 godzin, ponownie wymieszaj i zagniataj ciasto przez 10 minut. Wyłóż je na oprószonym mąką blacie i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Następnie ułóż na środku zimne, pokrojone na drobne kawałki masło, które pozostało. Zagnieć wolne brzegi do środka i energicznie wałkuj po każdym zagięciu. Po kilkukrotnym złożeniu, zawiń ciasto w folię aluminiową i włóż do lodówki na 15-20 minut. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i powtórz dwukrotnie proces składania i wałkowania ciasta, każdorazowo schładzając je.
Następnie uformuj kulę, wypychając środek do góry, a brzegi zawijając pod spód. Tak przygotowane ciasto włóż do wysmarowanej masłem i posypanej cukrem formy, najlepiej w formie gwiazdy. Przykryj ciasto ściereczką, by wyrosło do 3/4 wysokości foremki. Ciasto piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut.
Przygotuj syrop cukrowy do kremu. W tym celu wsyp cukier do rondelka, dodaj wodę i nasiona z laski wanilii. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści i zagotuje. Do miski wrzuć żółtka i miksuj je 2 minuty, a następnie małymi porcjami dodawaj syrop. Dalej miksuj. Na koniec dodaj serek mascarpone i miksuj na małych obrotach, aż krem będzie jednorodny. Gotowy krem schłodź w lodówce.
Ciasto możesz podać w całości, oprószony cukrem pudrem. Możesz też stworzyć z niego efektowną choinkę, krojąc ciasto na plastry o grubości 1,5-2 cm i układać od najszerszego do najwęższego. Możesz je przełożyć kremem i owocami lub ozdobić wystające ramiona gwiazdy bombkami w kremu i owoców.