Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bardzo smaczne i łatwe do zrobienia ciasto, z jogurtową masą, na kruchym spodzie. To ciasto jest naprawdę pyszne, taki sernik bez zera. Niezwykle delikatny, lekki i puszysty. Pycha!
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 21
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2250
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 155
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 21
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2250
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 155
Składniki
Zagnieść ciasto: Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier, sól, żółtka i masło. Szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
W międzyczasie przygotować masę jogurtową: Do miski wlać białka, dodać do nich szczyptę soli i ubić mikserem dodając do nich cukry. Do ubitych białek dodać śmietanę i jogurt. Całość chwilę ubić mikserem. Na koniec do masy dodać otarta skórkę z cytryny oraz make. Masę dobrze wymieszać do polaczenia składników.
Po godzinie ciasto wyjąc z lodówki. Jedna część rozwałkować i wyłożyć na dnie blachy o wymiarach 28 x 24 cm. Blachę można wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równo rozłożyć na blaszce i nakłuć widelcem. Ciasto można podpiec w piekarniku 15 minut. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć masę jogurtowa. Druga część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch masy jogurtowej. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st. C około godziny. Upieczone ciasto wystudzić w blaszce i zimne posypać cukrem pudrem. Smacznego!