Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bardzo smaczne i łatwe do zrobienia ciasto, z jogurtową masą, na kruchym spodzie. To ciasto jest naprawdę pyszne, taki sernik bez zera. Niezwykle delikatny, lekki i puszysty. Pycha!
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1409
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 312
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1043
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1409
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 312
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1043
Składniki
Zagnieść ciasto: Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier, sól, żółtka i masło. Szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
W międzyczasie przygotować masę jogurtową: Do miski wlać białka, dodać do nich szczyptę soli i ubić mikserem dodając do nich cukry. Do ubitych białek dodać śmietanę i jogurt. Całość chwilę ubić mikserem. Na koniec do masy dodać otarta skórkę z cytryny oraz make. Masę dobrze wymieszać do polaczenia składników.
Po godzinie ciasto wyjąc z lodówki. Jedna część rozwałkować i wyłożyć na dnie blachy o wymiarach 28 x 24 cm. Blachę można wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równo rozłożyć na blaszce i nakłuć widelcem. Ciasto można podpiec w piekarniku 15 minut. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć masę jogurtowa. Druga część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch masy jogurtowej. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st. C około godziny. Upieczone ciasto wystudzić w blaszce i zimne posypać cukrem pudrem. Smacznego!