Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, do którego zrobienia nie potrzeba piekarnika. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Idealne do kawy.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1071
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 73
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1071
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 73
Składniki
Filiżanki wysmarować masłem, boki i dno. Do filiżanki wsypać cukier i rozprowadzić go po spodkowej części filiżanki.
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i utrzeć z cukrem na puszysta masę. Do utartych jajek, kolejno dodać olej i mleko cały czas miksując. Następnie do miski przesiać make z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przelać do filiżanek. Ilość porcji zależeć będzie od ich wielkości. Moje filiżanki maja pojemność 200 ml i wyszło mi 4 porcje ciasta. Filiżanki wypełniamy do 3/4 ich wysokości.
Następnie do każdej filiżanki dodać po 1 łyżce nutelli, lub mniej jeśli filiżanki są małe. Z brzegów filiżanek, palcem lub ręcznikiem papierowym, usunąć nadmiar cukru.
Tak przygotowane filiżanki z ciastem ustawić w, najlepiej płytszym, garnku. Do garnka wlać gorąca wodę, do 1/3 wysokości filiżanek.
Garnek nakryć pokrywką i gotować od 15 – 30 minut. Czas gotowania zależy od pojemności filiżanek. Pomiędzy garnek a pokrywkę można położyć czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy, zapobiegnie to skraplaniu się pary do ciasta. Ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli po wyjęciu będzie on suchy, ciasto jest gotowe. Gotowe ciasto wystudzić 10 minut w garnku, zdjąć pokrywkę.
Przestudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego!