Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto świąteczne to moja wariacja na temat piernika. Nie jest to prawdziwy piernik długodojrzewający, który musi leżakować kilka tygodni. Jest to takie ciasto piernikowe czy też jak to się teraz mówi - piernik last minute. Ciasto zrobiłam z dodatkiem jabłek, drylowanych wiśni i wyłuskanych orzechów włoskich. Całość polałam polewą czekoladową. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a do tego bardzo aromatyczne za sprawą przyprawy piernikowej. Jest w sam raz słodkie. Słodycz czekolady fajnie balansuje z kwaskowatością wiśni i jabłek. Polecam to ciasto, zwłaszcza tym bardziej zapracowanym, bo szybko się je robi.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Składniki na ciasto wyjęłam wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Miękkie masło przełożyłam do miski miksera i rozmiksowałam. Następnie dodawałam po jednym żółtku i po każdym miksowałam do połączenia składników. Do utartego masła z żółtkami dosypałam cukier, dodałam miód i ponownie ucierałam do połączenia się składników. Mąkę przesiałam i w oddzielnej misce wymieszałam z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Mieszankę wmieszałam do masy. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam do masy, mieszając drewnianą łyżką. Jabłka obrałam ze skórki i pokroiłam w mniejsze kawałki. Wiśnie wydrylowane odsączyłam z soku. Orzechy połamałam na mniejsze kawałki. Wszystkie wymienione dodatki dodałam do ciasta i ostrożnie wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam do blachy o wymiarach 250x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto piekłam około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. 4 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Po chwili wymieszałam wszystko na jednolitą polewę i posmarowałam wierzch ciasta. Odczekałam aż czekolada zastygnie. Pozostałą jedną łyżkę śmietany podgrzałam i rozpuściłam w niej białą czekoladę. Przełożyłam ją do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na cieście wzór kratki. Ciasto można kroić po zastygnięciu polewy.