Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto o oryginalnej nazwie - Szympans. Ten niezwykły wypiek składa się z puszystego, kakaowego biszkoptu, delikatnego kremu czekoladowego oraz dżemu porzeczkowego i polewy z gorzkiej czekolady. Górę ciasta można ozdobić rodzynkami nasączonymi w alkoholu, ale nie jest to konieczne. Ciasto przygotowane w takiej wersji zadowoli podniebienia zarówno dzieci, jak i dorosłych.
tortownica o średnicy 28 cm, mikser
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 290
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 199
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 458
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 290
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 199
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 458
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, w trakcie miksowania do białek dodawaj po łyżce cukru. Zmniejsz obroty miksera. Dodaj kolejno po jednym żółtku. Odstaw mikser na bok.
Do osobnej miski przesiej mąkę oraz kakao. Składniki wymieszaj.
Sypkie składniki dodaj do masy jajecznej. Ciasto na biszkopt wymieszaj szpatułką. Pozbądź się wszystkich grudek.
Tortownicę o średnicy 28 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt przestudź, następnie podziel na 3 równej wysokości blaty.
Przygotuj krem czekoladowy do przełożenia ciasta. Do rondelka przelej półtorej szklanki mleka. Zagotuj mleko razem z cukrem. W pozostałej części mleka rozbełtaj żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Gotową mieszankę przelej do rondelka z gotującym się mlekiem. Składniki mieszaj energicznie łyżką. Następnie garnek z powstałym budyniem przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do miski i ubij na puszystą masę. Do ubitego masła dodawaj stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Składniki zmiksuj. Na koniec do masy dodaj kakao. Ponownie zmiksuj składniki.
Na pierwszy blat ciasta wyłóż cienką warstwę dżemu porzeczkowego. Przykryj ją połową kremu czekoladowego. Na krem wyłóż drugi blat biszkoptu. Pokryj go pozostałą częścią kremu. Na górę wyłóż ostatni blat ciasta.
Przygotuj polewę. Czekoladę połam w drobną kostkę i przełóż do rondelka. Zalej słodką śmietanką. Podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia.
Gorącą czekoladą polej ciasto szympans. Przed podaniem wypiek wstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.