Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 292
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1260
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 124
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 292
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1260
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 124
Składniki
Wlej do garnka 3/4 szklanki wody, zagotuj. Następnie dodaj margarynę, gdy się rozpuści, wsyp cukier. Gotuj, mieszając, aż się rozpuszczą i powstanie dość gęsty, tłusty płyn.
Wysyp mleko w proszku i kakao na sitko, przesiej do garnka. Wymieszaj i gotuj chwilkę na małym ogniu. Zdejmij z gazu i odstaw na bok, niech trochę przestygnie.
Herbatniki włóż do torebki foliowej, zawiąż i parę razy przeciągnij wałkiem, by je rozdrobnić. Możesz też wsypać herbatniki do miski i zmiażdżyć drewniana pałką: powinny być mocno pokruszone.
Zmiażdżone herbatniki, płatki migdałowe i rodzynki dodaj do masy, wymieszaj. Skrop rumem, wymieszaj jeszcze raz. Najpierw masa będzie dość rzadka, ale zgęstnieje, gdy ciasteczka nasiąkną płynem.
Masę podziel na pół. Rozłóż arkusz pergaminu, uformuj na nim dwa podłużne kształty – takie jak na zdjęciu. Przyklej łuski z nieobranych migdałów. Schłodź.
<strong>Przepis Joanny Machyni z Gorlic</strong>Źródło: Relaks