Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Tres Leches jest typowym dla kuchni latynoamerykańskiej słodkim deserem, przyrządzanym na wiele okazji. Na wypiek składa się łatwy placek biszkoptowy nasączony trzema rodzajami mleka (stąd nazwa). Rezultatem jest miękkie, sprężyste ciasto o zapachu wanilii, nasączone słodkim syropem mlecznym i udekorowane świeżo ubitą śmietaną i cynamonem. Do przygotowania ciasta używa się biszkoptu z całych jaj zamiast oddzielania białek od żółtek i ubijania ich osobno. Biszkopt nie jest tłusty, ponieważ jedyny tłuszcz pochodzi z żółtek i niewielkiej ilości oleju, dzięki temu skutecznie chłonie mleczną mieszankę.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1565
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 118
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18385
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 591
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1028
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1565
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 118
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18385
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 591
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1028
Składniki
W misce przesiej mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sól, a następnie powtórz i odstaw na bok. W misce robota kuchennego utrzyj całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mąkę. Na koniec dodaj olej i wymieszaj silikonową szpatułką, sprawdzając, czy na brzegach i dnie miski nie została nierozmieszana mąka. Wylej ciasto do foremki (20 × 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 25-30 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudź i wyjmij z foremki.
Gdy ciasto będzie stygło, przygotuj mleczną mieszankę. W dużej misce wymieszaj mleka i mieszaj, aż słodkie mleko skondensowane całkowicie się rozpuści. Jeśli ciasto będzie zimne, ponakłuwaj go widelcem lub patyczkiem do szaszłyków i równomiernie polej mlecznym płynem. Przykryj wierzch ciasta folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny, a najlepiej całą noc.
W misce ubij zimną śmietanę kremówkę, utrwalając ją cukrem i cukrem waniliowym. Wylej śmietanę na wierzch ciasta lub włóż krem do rękawa cukierniczego i wykonaj ozdobne wzory. Górę ciasta obficie posyp cynamonem lub udekoruj owocami i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. Podawaj schłodzone.