Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciężkie aromatyczne i cudownie czekoladowe ;)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12547
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1419
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13579
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5726
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12547
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1419
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13579
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5726
Składniki
Czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej. Jajka ubijać mikserem z cukrem, przez ok. 5 min (mają być gęste i puszyste). Powoli dodawać lekko ciepłą czekoladę. Miksować dalej, do połączenia. Używając metalowej łyżki połączyć kremówkę z likierem i wmieszać stopniowo i powoli do masy czekoladowej. Dokładnie połączyć. Tortownicę 22 cm dokładnie wyłożyć folią aluminiową, opasając również boki od zewnatrz.Wlać do niej ciasto. Tortownicę umieścić w większym naczyniu, do którego wlać wrzącą wodę sięgającą do połowy wysokości tortownicy. Piec w temperaturze 170ºC przez 30 minut. Po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. Nie sprawdzać patyczkiem. Wyjąć, studzić w tortownicy. Na całą noc umieścić w lodówce. Dopiero wtedy jest dobre do jedzenia, osiąga odpowiednią teksturę. Przepis zaczerpnięty od mojej idolki od wypieków, Dorotus ;)