Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki do potęgi trzeciej Przepis na biszkopta pochodzi ze strony www.mojewypieki.com
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5055
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 609
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2374
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 166
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5055
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 609
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2374
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 166
Składniki
Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, dalej ubijaj. Dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta można to zrobić na wolnych obrotach miksera). Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłóż ciasto. Piecz w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości około 60 cm zrzuć je na podłogę (ja robię to dwa razy). Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone przekrój na pół.
Krem: Jajka razem z cukrem i mlekiem wlej do miski i postaw na parze. Ubijaj do zgęstnienia kremu. Odstaw do ostygnięcia. Ok. połowę truskawek umyj i obierz z szypułek. Zblenduj. Kostkę margaryny (ja dałam pół kostki margaryny i pół masła) utrzyj na puch w mikserze, dodawaj pomału ostudzoną masę jajeczno-mleczną. Wszystko dobrze wymieszaj na gładko i dodaj zmiksowane truskawki. Wymieszaj.
Galaretkę rozpuść w wodzie wg opakowania i odstaw do stężenia. Resztę truskawek umyj, obierz i przekrój na pół.
Dolny płat biszkopta smarujemy połową kremu na to kładziemy drugą połowę biszkopta a na to resztę kremu. Na wierzchu układamy przekrojone truskawki i "zalewamy" tężejącą galaretką. Ciasto odstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Smacznego.