Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ucierane z truskawkami to prawdziwy klasyk, który zawsze się udaje i zachwyca prostotą oraz smakiem. Wyobraź sobie puszyste, wilgotne ciasto, pełne soczystych, słodkich truskawek – idealne na popołudniową kawę, deser po obiedzie czy niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi. Ten przepis to gwarancja sukcesu, nawet jeśli nie czujesz się mistrzem pieczenia.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 237
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1441
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8913
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 237
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1441
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8913
Składniki
Umyj truskawki, usuń szypułki i osusz papierowym ręcznikiem. Większe owoce przekrój na połówki lub ćwiartki.
Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu aż masa będzie jednolita.
W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Dodawaj suche składniki partiami do masy maślanej i miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Formę o wymiarach ok. 24 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej ciasto do formy i wyrównaj.
Na wierzchu równomiernie rozłóż truskawki, lekko wciskając je w ciasto.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut w temperaturze 180°C (góra-dół) do suchego patyczka.