Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ucierane z truskawkami to prawdziwy klasyk, który zawsze się udaje i zachwyca prostotą oraz smakiem. Wyobraź sobie puszyste, wilgotne ciasto, pełne soczystych, słodkich truskawek – idealne na popołudniową kawę, deser po obiedzie czy niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi. Ten przepis to gwarancja sukcesu, nawet jeśli nie czujesz się mistrzem pieczenia.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 757
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5387
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8628
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17600
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 757
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5387
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8628
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17600
Składniki
Umyj truskawki, usuń szypułki i osusz papierowym ręcznikiem. Większe owoce przekrój na połówki lub ćwiartki.
Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu aż masa będzie jednolita.
W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Dodawaj suche składniki partiami do masy maślanej i miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Formę o wymiarach ok. 24 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej ciasto do formy i wyrównaj.
Na wierzchu równomiernie rozłóż truskawki, lekko wciskając je w ciasto.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut w temperaturze 180°C (góra-dół) do suchego patyczka.