Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ucierane z truskawkami to prawdziwy klasyk, który zawsze się udaje i zachwyca prostotą oraz smakiem. Wyobraź sobie puszyste, wilgotne ciasto, pełne soczystych, słodkich truskawek – idealne na popołudniową kawę, deser po obiedzie czy niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi. Ten przepis to gwarancja sukcesu, nawet jeśli nie czujesz się mistrzem pieczenia.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6071
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 57
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 125
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6071
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 57
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 125
Składniki
Umyj truskawki, usuń szypułki i osusz papierowym ręcznikiem. Większe owoce przekrój na połówki lub ćwiartki.
Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu aż masa będzie jednolita.
W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Dodawaj suche składniki partiami do masy maślanej i miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Formę o wymiarach ok. 24 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej ciasto do formy i wyrównaj.
Na wierzchu równomiernie rozłóż truskawki, lekko wciskając je w ciasto.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut w temperaturze 180°C (góra-dół) do suchego patyczka.